Elevernes arbejdsmiljø skal forbedres

Mange elever kommer tilbage fra praktikken med historier om et både fysisk og psykisk dårligt arbejdsmiljø, fortæller FOA SOSUs arbejdsmiljøkonsulent Sanne Mogensen.

Som arbejdsmiljøkonsulent i FOA SOSU har Sanne Vængebo Mogensen talt med mange elever, når hun har besøgt SOSU-uddannelserne.

Flere gange er hun gået nedslået fra mødet med eleverne.

”Alt for mange fortæller om oplevelser i praktikken med både dårligt fysisk arbejdsmiljø og dårlig trivsel. For eksempel fortæller flere om, hvordan den viden, de har med sig fra undervisningen, bliver tilsidesat i mødet med de dårlige vaner ude på arbejdspladserne. Jeg har mødt en stor 24-årig fyr, der allerede har fået ondt i ryggen af sit arbejde”, siger Sanne Mogensen.

”Selvom man ved, at man bør bruge en lift, er det svært at protestere, når der står en erfaren kollega og siger, at man kan klare sig med et viskestykke. Eleverne er bange for, at dumpe deres praktik, hvis de stritter for meget imod”.

Mange bliver ikke taget godt imod

Historierne om manglende hjælpemidler og uhensigtsmæssige forflytninger går igen, og det samme gør en følelse af at være udenfor fællesskabet.

”De bruger ord som ensomhed, isolation og mobning. Flere giver udtryk for, at de ikke føler sig hørt, og andre fortæller om søvnproblemer og koncentrationsbesvær, der kan være symptomer på stress”, siger Sanne Vængebo

”Det betyder utrolig meget, hvordan man bliver taget imod som elev, og om man bliver integreret i personalegruppen og får sociale relationer. Elever fortæller, hvordan de bliver ladt alene på afdelingen, når resten går til personalemøde”.

Sanne Vængebo Mogensen undrer sig ikke over, at mange elever falder fra i løbet af uddannelsen.

”Hvorfor skulle de blive der, når de bliver taget så dårligt imod?”.

Men der er også solstrålehistorier, understreger hun.

”Det er dér, hvor det er meldt ud, at der starter en ny elev, så kollegerne er klar til at tage imod, og der er en klar struktur for, hvordan introduktionen skal foregå”.

 



Hvor går du hen, hvis det går skævt i praktikken

  • Har du svært ved at finde ud af, hvordan du skal løse dine opgaver?
  • Har du svært ved at nå dine opgaver inden for den tid, der forventes?
  • Er du usikker på, hvad der egentlig forventes af dig. Hvornår er det godt nok?
  • Føler du, at du står alene med for meget ansvar?
  • Føler du dig presset til at gå på arbejde, selv om du er syg?
  • Har du haft en konflikt eller en dårlig oplevelse med en borger eller pårørende?
  • Bliver du drillet, mobbet eller har du haft en konflikt med en kollega?

Tal med en, du har tillid tid

Det er lederens ansvar at lede og fordele arbejdet, og lederen skal også sørge for, at dine arbejdsforhold er i orden.

Men som elev og ny på en arbejdsplads, kan det være en stor mundfuld at gå til lederen.

Heldigvis er der også andre, du kan tale med.

Det er oplagt at tale med din vejleder eller en erfaren kollega. Er det ikke nok, så tal med din arbejdsmiljørepræsentant eller din tillidsrepræsentant.

Ved du ikke, hvem din arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant er, er du naturligvis meget velkommen til at ringe til fagforeningen.

Desuden tager FOA SOSUs arbejdsmiljøkonsulent, Sanne Mogensen, gerne en snak med dig, hvis du har brug for råd eller sparring.