Selvom Arne-pensionen har fået navn efter bryggeriarbejder Arne Juhl, er den målrettet alle, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet.
Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Nyder friheden

Susan Mortensen er en af de indtil videre 47 medlemmer af FOA SOSU, der er gået på tidlig pension – den såkaldte ”Arne-pension”.

Da journalisten fanger 66-årige Susan Mortensen i telefonen en mandag formiddag, er hun ude at gå med hunden i solskinnet.

De fleste andre er på arbejde, og det ville Susan Mortensen nok også have været, hvis ikke hun havde fået mulighed for at gå tidligere på pension.

Hun er et af de 47 medlemmer af FOA SOSU, der har taget imod tilbuddet om tidlig pension. Eller ”Arne-pension”, som den ofte bliver kaldt.

På landsplan er der i alt 3.700 personer, der har benyttet sig af muligheden, siden den trådte i kraft den 1. januar 2021.

Slidt i arme og skuldre

Susan Mortensen har i 39 år været ansat på Plejehjemmet Lille Birkholm i Herlev. Det er et job, hun har været glad for, men også et job, der har sat sig i arme og skuldre.

”Særligt det sidste år var hårdt. Da loven om tidlig pension blev vedtaget, vidste jeg med det samme, at det ville jeg benytte mig af”, fortæller hun.

”Det har ikke været spor besværligt at søge, og det eneste, der har været lidt irriterende var, at jeg måtte rykke for den endelige bekræftelse på, at jeg var godkendt. Jeg turde jo ikke sige mit job op, før jeg var sikker”.

Også hendes mand, der har været selvstændig VVS-montør, er gået på tidlig pension. Det kan mærkes på økonomien, men huset er solgt, og parret bor nu i lejlighed, så udgifterne passer til den nye virkelighed.

Den rigtige beslutning

Da medlemsbladet taler med hende, har hun formelt været pensionist i en uge, men på grund af ferie og afspadsering stoppede hun på arbejdspladsen et par måneder før.

Hun har derfor haft tid til at mærke efter, om det var den rigtige beslutning, hun traf. Og det var det, erklærer hun.

”Jeg kan godt savne mine kolleger, men ikke mit arbejde. Det var blevet for hårdt til sidst”.

 

Tidlig Pension

Tidlig pension, den såkaldte "Arne-pension", giver ret til at gå 1 til 3 år tidligere på pension, når betingelserne for alder, tilknytning til arbejdsmarkedet, bopæl og statsborgerskab er opfyldt.

42 år på arbejdsmarkedet kan give ret til 1 år med tidlig pension, 43 år på arbejdsmarkedet giver 2 år, og 44 år giver 3 år.

Beløbets størrelse er afhængigt af blandt andet pensionsformue.

Det er Udbetaling Danmark, der vejleder om retten til tidlig pension.

Hvis du allerede er på efterløn, eller står overfor at kunne gå på efterløn og overvejer, om tidlig pension er noget for dig, skal du kontakte din a-kasse.

Læs mere:

www.foa.dk/raad-regler/pension/tidlig-pension