Småt er godt

Et hurtigt gennemført projekt med gode resultater i Tårnby Kommune fortjener opmærksomhed, mener arbejdsmiljørepræsentant Jane Dippel Nielsen.

Når de nominerede til årets Arbejdsmiljøpris offentliggøres i april, er dette blad udkommet.

Derfor vides det i skrivende stund ikke, om et projekt med en strømpepåtager i hjemmeplejen i Tårnby Kommune er blandt de nominerede til prisen. (Udate: Projektet blev ikke nomineret).

Men det er næsten også lige meget, for projektet fortjener opmærksomhed, uanset om det får en pris eller ej, mener arbejdsmiljørepræsentant Jane Dippel Nielsen.

Ikke fordi den pågældende strømpepåtager er ny på markedet, for det er den ikke. Og heller ikke fordi det det er et stort og forkromet projekt, der har taget lang tid at beskrive og gennemføre, men tværtimod fordi der har været meget kort fra tanke til handling og resultater, forklarer hun.

Blev taget i brug med det samme

Med økonomisk støtte fra kommunens innovationspulje fik Tårnby Kommunes Hjemmepleje mulighed for at indkøbe et hjælpemiddel, Doff N’ Donner, der benyttes til påtagning af kompressionsstrømper.

I ansøgningen til puljen lød argumentationen, at hjælpemidlet kunne forventes at lindre gener i arme, håndled og skulder.

Pengene kom, strømpepåtagerne blev indkøbt og sendt ud til borgerne, og otte superbrugere fik et par timers undervisning. Hjemmeplejens øvrige medarbejdere fik derefter 45 minutters undervisning i mindre hold. Og da hjælpemidlet allerede stod hos borgerne, kunne det tages i brug med det samme, inden de nye færdigheder var gået i glemmebogen.

Umiddelbart meget simpelt, men ikke desto mindre et eksempel på et projekt, der har været let at gennemføre, og hvor de foreløbige resultater har levet op til målsætningen.

Effekten skal evalueres to gange i løbet af et år, og allerede den første evaluering viste, at der har været stor effekt af strømpepåtageren.

”Der blev målt på oplevelsen af smerter før og efter, og det, der var målet, var også det, der blev resultatet. Jeg kan personligt mærke, at jeg har mindre ondt i fingrene”, siger Jane Dippel Nielsen.

Den anden og sidste evaluering foregår i april.

Nu må det være Tårnbys tur

Det var Jane Dippel Nielsen selv, der fik ideen til, at projektet skulle indstilles til arbejdsmiljøprisen.

”Spiller man ikke så vinder man ikke”, som hun siger.

”Sidst fik Københavns Kommune prisen for at have indført træning i arbejdstiden i hele hjemmeplejen og på plejecentrene. Vores projekt er langt fra lige så stort, men det har virket, og nu synes jeg, at det er Tårnby Kommunes tur til at komme på landkortet. Det er vigtigt også at fortælle de positive historier fra de mindre kommuner”, mener hun.

 

Fakta om Arbejdsmiljøprisen

Siden 2006 har Arbejdsmiljørådet uddelt Arbejdsmiljøprisen til arbejdspladser, som har skabt markante resultater og løst vigtige udfordringer i arbejdsmiljøet i et tæt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

Prisen uddeles inden for fire kategorier, og de nominerede offentliggøres i april (efter redaktionens slutning). Prisen uddeles den 19. maj.