Tillidsrepræsentant Charlotte Most, Vikarkorpset Bispebjerg Hospital
Tillidsrepræsentant Charlotte Most
Foto: Mark Knudsen/Monsun

Verdens bedste arbejdsplads har også brug for en tillidsrepræsentant

Trods en lidt turbulent start er Charlotte Most glad for sin rolle som tillidsrepræsentant, og hun ser frem til at komme rigtigt i gang.

”Det er på tide, at jeg engagerer mig i den slags”.

Sådan forklarer social- og sundhedsassistent Charlotte Most, hvorfor hun lod sig vælge som tillidsrepræsentant for det faste vikarkorps på Bispebjerg Hospital.

”Jeg elsker mit arbejde i vikarkorpset, men vi bliver tit brugt til at tømme skraldespande og rede senge. Det er fint nok, men vi har også en meget andet at byde ind med rent fagligt. Der mener jeg, at tillidsrepræsentanten har en rolle i at være med til at synliggøre vores kompetencer. Det er meget udskiftning blandt personalet, og mange nye sygeplejersker ved ikke rigtigt, hvad man bruger en social- og sundhedsassistent til”.

Charlotte Most understreger, at hun har ”verdens bedste arbejdsplads og verdens bedste chef”, men også verdens bedste arbejdsplads har brug for en tillidsrepræsentant, mener hun.

”Jeg engagerer mig, fordi jeg nu har fundet en arbejdsplads, hvor jeg har lyst til at blive, og hvor der ikke hele tiden bliver sagt "vi plejer". Her nytter det at stille spørgsmål til den måde, tingene bliver gjort på”.

En rodet start

Charlotte Most blev valgt i december 2021 og gik til arbejdet med store forventninger.

Dem har hun endnu, men hun indrømmer, at hun var lige ved at miste modet, inden hun kom rigtigt i gang.

”Min forgænger havde håbet, at hun kunne få tid til at hjælpe mig i en overgangsperiode, men sådan er det jo ikke. Når man ikke er tillidsrepræsentant længere, skal man passe sit almindelige arbejde på fuld tid, så jeg blev kastet ud i det. Det hjalp så heller ikke, at jeg fik en hjernerystelse og influenza oveni, så jeg blev sat helt ud af spillet”.

Charlotte Most har ”TR-tid” en formiddag om måneden, så hun har været nødt til at tage opgaverne i mindre bidder, alt efter hvad tiden har tilladt.

Vikarkorpsets ansatte er af gode grunde spredt over hele hospitalet, så hun har måttet gøre sig synlig gennem emails. Den første udfordring har derfor været overhovedet at få et overblik over de fastansatte social- og sundhedsassistenter i korpset, så hun ved, hvem hun skal skrive til.

Skal selv tage ansvar

”Nu glæder jeg mig utrolig meget til at komme rigtig i gang”, erklærer Charlotte Most.

Hun glæder sig til at kæmpe for at synliggøre sine kollegers kompetencer, og hun glæder sig til at komme længere ind i arbejdstidsregler, løntjek osv.

Medlemsbladet taler med hende i maj måned, så endnu er der et stykke tid til den grunduddannelse for tillidsrepræsentanter, som hun går i gang med i september. Indtil hun selv har styr på regler og paragraffer får hun hjælp af fællestillidsrepræsentanten.

Selvom hun betragter sig som sine kollegers talerør, har man som ansat også et ansvar selv, understreger hun.

”Indimellem er der nok en tendens til, at vi går og beklager os til hinanden i stedet for selv at tage ansvar. Jeg vil gerne have gjort op med beklagelseskulturen og få folk til at være en del af løsningen. Jeg vil gerne vise kollegerne, at det er ok selv at banke på afdelingssygeplejerskens dør. Men jeg har også mange kolleger, der er meget garvede, og som sagtens kan selv, så jeg skal heller ikke være alt for meget fremme i skoene. Det vigtigste for en tillidsrepræsentant er nok at lytte, så man ved, hvad der er behov for”.

 



Uddannelse af tillidsrepræsentanter

I 2022 forventes 55 tillidsrepræsentanter at færdiggøre FOA SOSUs grunduddannelse. Grunduddannelsen i FOA SOSU er betydeligt længere end i de øvrige FOA-afdelinger og andre faglige organisationer.

Foruden grunduddannelsen bliver FOA SOSUs tillidsrepræsentanter løbende tilbudt en lang række kurser, der kan klæde dem endnu bedre på til opgaven.

 


En OK fagforening

I tre uger i august/september deltager FOA sammen med en række andre faglige organisationer i kampagnen ”TR i OK fagforeninger”.

En OK-fagforening er en fagforening, der indgår overenskomst (OK), og som kender dit fag og din branche.

OK-fagforeninger er repræsenteret på arbejdspladserne af lokale tillidsrepræsentanter, der hjælper, hvis du har spørgsmål om for eksempel løn eller arbejdstid. Hvis der opstår problemer, kan tillidsrepræsentanten tage sagen op over for ledelsen. Tillidsrepræsentanten kan også hjælpe, hvis du bliver syg eller får andre problemer, som har med arbejdet at gøre.

Kontakt FOA SOSU, hvis du er i tvivl om, hvem der er din tillidsrepræsentant.


Lagt på den 05.07.2022