Partnerskab skal styrke ældreområdet
En ny unik 4-årig partnerskabsaftale mellem Lyngby-Taarbæk Kommune og FOA Social- og Sundhedsafdelingen skal være med til at styrke ældreområdet.
Antallet af ældre stiger, og det samme gør manglen på faglærte på social- og sundhedsområdet.
Det gælder også i Lyngby-Taarbæk, hvor kommunen og FOA SOSU nu er gået sammen for at styrke arbejdet med at få uddannet flere og ikke mindst motivere flere til at blive i faget.
Kommunalbestyrelsen har afsat 35 mio. kr. over de næste 4 år til konkrete initiativer i forlængelse af aftalen, der blandt andet indeholder mulighed for mere fleksible arbejdstider, forebyggelse af nedslidning, seniorordninger og forbedrede tilbud til elever.
Den første i landet
Borgmester i Lyngby-Taarbæk Kommune, Sofia Osmani, ser store muligheder i aftalen:
”Vi vil jo gerne beholde vores dygtige og engagerede medarbejdere på ældreområdet og også gerne motivere dem til at gå op på fuld tid, så vi så vidt muligt undgår at bruge vikarer”, siger Sofia Osmani, der håber på, at aftalen også kan være med til at inspirere flere til at tage en uddannelse inden for området.
Aftalen med Lyngby-Taarbæk og FOA SOSU er den første af sin slags i landet, fortæller formand for FOA SOSU, Tina Græsted.
Hun er særligt glad for, at der med aftalen er lagt op til at inddrage medarbejderne i planlægningen af arbejdstiden og for, at der er afsat penge til, at eleverne kan få bedre rammer for deres uddannelse og dermed bedre tid til læring.
”Det er vigtigt, at flere unge får øjnene op for hvilket dejligt job, man har i ældreplejen, når rammerne tillader, at man bruger sin faglighed”.
Medarbejderne har været inddraget
Kommunens medarbejdere har i høj grad selv bidraget med indhold til aftalen, fortæller fællestillidsrepræsentant Jannie Hagbo.
”Vi startede allerede i marts måned med en mini-konference, hvor der var mere end 50 kollegaer, der deltog”.
”De kom alle sammen med bud på, hvad der skal til for at højne arbejdsmiljøet, samt hvad der skal til for, at vi fremadrettet kan rekruttere og ikke mindst fastholde. Det er mange af deres bud fra den dag, der ligger i den færdige aftale”.
Partnerskabsaftalen indeholder bl.a. mulighed for:
- Fleksibel arbejdstid: Indsatser der gør det attraktivt for deltidsansatte at gå op i tid, herunder mulighed for mere fleksible arbejdstider
- Efteruddannelse og karrieveje: Indsatser som skal styrke kompetenceudviklingen og muligheden for at følge en karrierevej, herunder oprettelse af specialiststillinger og et ledertalentprogram
- SOSU-elever: Indsatser som skal styrke antallet af og tilbuddet til SOSU-elever
- Velfærdsteknologi: Indsatser som skal øge brugen af velfærdsteknologiske løsninger, der kan frigøre arbejdstid til andre opgaver og skabe både bedre arbejdsmiljø og højere grad af en følelses af værdighed hos borgere.
- Arbejdsmiljø: Indsatser med fokus på arbejdsmiljø og HR herunder indsatser, som skal forebygge og følge op på fysiske og psykiske belastninger
- Seniorordninger: Initiativer, der kan være med til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet.