Arbejdsdagen er blevet lettere med flere timer
Jette Larsen og Tina Winkel er begge gået op i tid og har fået en mindre stresset hverdag.
Af: Anne Guldager
For mange er en seniorordning forbundet med nedsat tid. For social- og sundhedsassistent Jette Larsen, 63 år, er det omvendt.
Hun har valgt at øge sin arbejdstid fra 32 til 35 timer for derved at få mere tid til opgaverne og en mindre stressende arbejdsdag.
”Jeg havde svært ved at komme ud ad døren, når jeg havde fri. Jeg havde mange vagter til klokken 13, og jeg følte, at jeg svigtede mine kolleger, når jeg gik, mens der var travlt”, fortæller hun.
Det kneb også ofte at nå at dokumentere, så det var mere reglen end undtagelsen, at Jette Larsen blev hængende på arbejdspladsen, Henriksdal Plejehjem i Høje-Taastrup, lidt længere end hun blev betalt for.
”Men det er jo min egen skyld, at jeg ikke kan komme ud ad døren”, siger hun – til højlydte protester fra sin tillidsrepræsentant Brith Dorph Josephsen, der lytter med i baggrunden.
”Vi skal ikke bruge vores fritid på at arbejde”, slår tillidsrepræsentanten fast.
”Vores borgmester har gentagne gange sagt, at ingen skal arbejde gratis i Høje-Taastrup Kommune, så er man der fem minutter længere, så skriver man det på”.
Mere ro i hovedet
Jette Larsens kollega Tina Winkel har med sine 51 år ikke nået senior-alderen endnu, men hun har truffet samme beslutning som Jette Larsen og er gået op i tid - fra 30 timer til fuld tid.
”Da jeg var på deltid, var jeg kontaktperson for det samme antal borgere, som hvis jeg havde været på fuld tid. Nu arbejder jeg arbejder to timer mere om dagen, men har ikke fået flere borgere. Det har givet mere ro i hovedet, og jeg har fået tid til at være med i stuegang”, fortæller hun.
”Jeg føler mig ikke mere træt, selvom jeg arbejder i længere tid. Faktisk var jeg mere udmattet før, fordi der var så meget, jeg havde svært ved at nå. To timer mere om dagen er jo ikke meget, men det giver meget, at du kan være der til at nå dine ting, og det er jo ikke de to timer om eftermiddagen, der gør, at vores arbejde er fysisk anstrengende”.
Da FOA SOSU er på besøg, har Tina Winkel kun været på fuld tid i en måned.
”Aftalen er, at jeg kunne få lov at afprøve det, og vende tilbage til mit gamle timetal, hvis jeg fortrød. Men jeg er glad for det, og det kan også ses på lønsedlen”, fortæller Tina Winkel, der nu får udbetalt ca. 3.500 kroner mere pr. måned.
Kan sidde mere hos beboerne
Jette Larsen ville ikke selv være kommet i tanke om, at hun kunne få en lettere hverdag ved at gå op i tid, fortæller hun.
”Det var min leder, der fortalte, at man har ret til at komme op i tid, og spurgte, om det ikke var noget for mig. Der var ikke på noget tidspunkt snak om, at jeg så skulle have nye arbejdsopgaver, kun at det ville give mig bedre tid til at dokumentere”.
Samtidig har Jette Larsen fået mulighed for at være sammen med beboerne på en anden måde.
”Tidligere var jeg her ofte kun, mens der var mest travlt, men om eftermiddagen er her en anden ro, så jeg kan sidde lidt hos beboerne eller lave en aktivitet sammen med dem”.
Vigtigt budskab
Det er Brith Dorph Josephsen, som også er fællestillidsrepræsentant, der har inviteret FOA SOSU til Høje-Taastrup, fordi det efter hendes mening er vigtigt at få fortalt historien om det positive ved at gå op i tid.
”Jeg synes, at det er fedt, at man kan gå op i tid uden at få flere opgaver”, siger hun.
Brith Dorph Josephsen ser meget gerne, at der bliver gjort op med deltidskulturen på social- og sundhedsområdet, og fuld tid er ikke kun relevant, når børnene kan klare sig selv, eller man har nået senioralderen, mener hun.
”De unge bør også tænke over, at det går ud over både deres løn og pension, hvis de vælger et arbejdsliv på deltid. Vi skal passe på, at vi ikke ender som posedamer, når vi bliver pensionister”.
Jette Larsen afviser ikke, at hun ville været gået op i tid tidligere, hvis hun havde vidst, at hun havde ret til det. Men selvom hverdagen er blevet lettere med de flere timer, får det hende ikke til at overveje at udskyde pensionen.
”Nej, så skulle det give rigtig mange flere penge”.