Faste teams giver ikke automatisk højere kvalitet

Faste, selvstyrende teams i ældreplejen er det eneste rigtige. Men det kræver faglært personale, så fokus bør stadig være på fastholdelse og rekruttering, mener næstformand Camilla Pedersen.

Der er store forventninger til den reform af ældreområdet, som Regeringen og et stort flertal i Folketinget er er blevet enige om.

Reformen skal sætte ældreområdet fri, og plejen skal i højere grad bygge på tillid til medarbejderne og selvbestemmelse til borgerne med udgangspunkt i faste, tværfaglige og selvstyrende teams med rum til kvalitet og faglighed.

I en ny rapport har forskningscentret VIVE analyseret erfaringerne fra 25 kommuner, der allerede er i gang.

Rapporten viser, at de faste teams i den ideelle verden er det eneste rigtige, mener næstformand i FOA SOSU, Camilla Pedersen.

”Vi kan se, at der opstår et bedre samarbejde, der bliver øget tværfaglighed, og medarbejderne får mulighed for at bruge deres faglighed på en helt anden måde”.

”Men vi står jo i en situation, hvor vi mangler rigtig mange faglærte kollegaer”, tilføjer hun.

”Der er mange ubesatte stillinger, og der bruges rigtig mange vikarer. Og det er jo en udfordring at være i et lille fast team, hvis der ikke er kolleger at være i et team sammen med”.

Trods bekymringen for, at manglen på medarbejdere kan spænde ben for de gode intentioner, understreger Camilla Pedersen, at fagforeningen vil gå konstruktivt ind i samarbejdet omkring etableringen af de faste teams.

”Vi går selvfølgelig ind i ethvert samarbejde, for vi kan se, at de faste teams øger trivslen og kan være med til at fastholde medarbejdere. Men vi siger bare samtidig til kommunerne, at det kommer til at koste noget. Det kræver, at man har fokus på at reducere forbruget af vikarer og i stedet ansætter fast, faglært personale”.

Skåret ind til benet

Hvis man tror, at de faste teams automatisk giver en højere kvalitet, risikerer man at blive skuffet, mener Camilla Pedersen.

”Der er skåret helt ind til benet. Hvis medarbejderne ikke har tid til at løse opgaverne og bliver syge af stress, så falder teamet fra hinanden. Forudsætningerne for at få det her til at lykkes, er, at ressourcerne er til stede. Både i form af faglært personale og tid”.

Med dét på plads har Camilla Pedersen et sidste råd til de kommuner, der nu skal i gang med en ny organisering af ældreplejen:

”Hvis man skal i mål med faste teams, kræver det, at medarbejderne inddrages fra starten. Det gælder jo i alle sammenhænge, at inddragelse gør, at man har lyst til at blive på sin arbejdsplads”.

”Hvis man lytter og sammen med medarbejderne strikker det sammen, så de kan se sig selv i det, så tror jeg, at man kan komme langt”.