Lisbeth Glaven, Susanne Yesilmen og Kate Flenting er klar til Folkemøde.
Sanne Yesilmen, Lisbeth Glaven og Kate Blumensaadt Flenting tager til Folkemødet med finpudsede argumenter i bagagen - klar til at kæmpe for fagets, faglighedens og arbejdsmiljøets sag.

Er der folk på Folkemødet?

Det er en myte, at Folkemødet kun er for politikere, journalister og akademikere. FOA SOSUs folk er mere end klar til at give politikere og arbejdsgivere noget med hjem fra mødet.

Når startskuddet lyder til Folkemødet på Bornholm torsdag den 13. juni står FOA SOSUs deltagere klar i startboksen.

Det er langt fra første gang, FOA SOSU er til stede ved Folkemødet, men rammerne er nye. Tidligere år har fagforeningens bestyrelse afholdt bestyrelsesmøde på Bornholm i forbindelse med Folkemødet, og Folkemødet er primært blevet brugt til at samle indtryk, der kunne tages med hjem som inspiration til bestyrelsesarbejdet.

I år vender man bøtten, så det primære formål med FOA SOSUs tilstedeværelse på Bornholm er, at det er politikere og arbejdsgivere, der skal have noget med hjem, og FOA SOSUs deltagere er blevet trænet i at udbrede fagforeningens budskaber i forbindelse med de mange debatter på mødet.

Eleverne skal behandles ordentligt

Sanne Yesilmen, Hjemmehjælpen A/S, er en af dem, der drager til Bornholm med FOA SOSU-budskaber i bagagen.

Hun har tidligere deltaget i Folkemødet i kraft af sit medlemskab af fagforeningens bestyrelse.

”Folkemødet er fantastisk! Det er følelsen af at være så tæt på det direkte demokrati, som man overhovedet kan komme. Jeg kan stoppe en hvilken som helst politiker på gaden, hvis jeg har noget på hjerte, og jeg kan blande mig i alle de debatter, jeg vil. Det giver mig en følelse af at være en del af noget meget større, og at min mening også er vigtig”.

Sanne Yesilmen føler sig ekstra godt klædt på denne gang og vil især vil blande sig i debatter om rekruttering af SOSU-personale, fortæller hun.

”Jeg har et budskb til politikere og arbejdsgivere om, hvor vigtigt det er, at vi behandler vores elever ordentligt, hvis vi vil have flere faglærte”.

”Min egen erfaring er, at man går fra Folkemødet med viden og synspunkter, man ikke havde, da man kom. Det kan godt være, de ikke kan huske mig bagefter, men de kan huske det, der blev sagt. Og hvis man ikke siger noget, bliver der ikke gjort noget”.

Politikerne skal stilles til ansvar

En anden af FOA SOSUs deltagere på årets Folkemøde er Lisbeth Glaven. Hun har deltaget et par gange tidligere og var sidste år med til at arrangere en debat om behovet for sløring af medarbejderes identitet i journaler og log, så medarbejdere ikke udsættes for at blive opsøgt af patienter udenfor arbejdstiden.

Lisbeth Glaven har som en del af den tværfaglige bevægelse #TjenestenummerNu stædigt kæmpet for sagen i flere år både internt i FOA og som fællestillidsrepræsentant i Region Hovedstadens Psykiatri. Politikerne har lyttet – også dem på Christiansborg - men man er ikke i mål, så debatten skal tages igen på dette års Folkemøde.

”I år har vi fået FH’s Hovedscene, og det betyder, at det har været lettere at få politikerne med”, fortæller Lisbeth Glaven.

Paneldeltagerne tæller blandt andre beskæftigelsesministeren og formændene for henholdsvis KL og Danske Regioner, og Lisbeth Glaven har tillid til, at de vil gå hjem klogere, end da de kom.

”Folkemødet er en oplagt mulighed, hvis man vil frem med et budskab. Vi har talt med en hel masse politikere om den her sag. Men det har været én til én, og man står mere til ansvar, når man har deltaget i en debat med publikum på”.

Kæmper for kompetencer

Heller ikke Kate Blumensaadt Flenting er nybegynder på Folkemødet. Men denne gang deltager hun, ikke fordi hun er en del af FOA SOSUs bestyrelse, men fordi hun ikke er bange for at sige sin mening.

”Jeg blev opfordret til at deltage. Jeg tænker, at det er fordi, jeg har stærke holdninger til vores fag og faglighed. Jeg har altid kæmpet for, at vi får lov at bruges vores kompetencer – både til gavn for patienten og vores egen trivsel og arbejdsmiljø”, siger Kate Blumensaadt Flenting, der er social- og sundhedsassistent på Herlev Hospital.

”På Folkemødet kan jeg være med til at gøre vores fag og kompetencer synlige og vise, at man ikke behøver at være læge eller sygeplejerske for at have en mening om sundhedsvæsenet”.

 



Folket i flertal

  • 61procent af deltagerne på Folkemødet i 2023 deltog som privatpersoner.
  • 28 procent deltog som en del af lønnet arbejde.
  • 10 procent var frivillige.
  • 123 folketingsmedlemmer deltog.
  • 78 procent af deltagerne var enige eller meget enige i, at Folkemødet styrker dialogen.
  • 75 procent af deltagerne var enige eller meget enige i, at Folkemødet styrker demokratiet.

 


 

Maria Scalvini 

Maria del Rosario Scalvini, fællestillidsrepræsentant på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, deltager i Folkemødet for første gang.

Hvad glæder du dig mest til?

Til at deltage i spændende debatter og arrangementer, der fokuserer på velfærd og sundhed. Jeg ser frem til at møde en bred vifte af mennesker med forskellige perspektiver og ideer samt at bidrag med mine egne erfaringer og perspektiver til diskussionerne.

Hvilke budskaber tager du med – og til hvem?

Jeg vil opfodre til større fokus på forebyggelse, mental sundhed og social inklusion samt behovet for at investere i personalets trivsel og kompetencer. Jeg håber at kunne dele disse budskaber med politikere, beslutningstagere og alle, der er interesserede i at skabe positive forandringer.

Hvad håber du, at der kommer ud af det?

Jeg tror, at Folkemødet vil give en dybere forståelse for den værdifulde rolle, som social- og sundhedsassistenter spiller i vores samfund. Jeg håber, at det vil føre til konkrete initiativer og politiske beslutninger, der kan forbedre arbejdsforholdene og kvaliteten af pleje og omsorg samt adressere de udfordringer, vi står overfor inden for velfærdsområdet.

Said Akrim

Said Akrim, tillidsrepræsentant, KABS Glostrup, har deltaget i Folkemødet en enkelt gang med sin arbejdsplads, men det er første gang med FOA.

Hvad glæder du dig mest til?

At være en del af fællesskabet og få mulighed for at blande mig i debatter og oplyse om de udfordringer, FOA SOSUs medlemmer står med. Jeg glæder mig til at være med til at sætte endnu mere fokus på det gode arbejde, vi udfører hver dag i hjemmepleje, på plejecentre og hospitaler, i psykiatrien osv.

Hvilke budskaber tager du med – og til hvem?

Jeg vil gerne give mit perspektiv på, hvordan vi i fællesskab med arbejdsgiverne kan være med til at gøre vores fag mere attraktivt for unge. Jeg vil sætte fokus på vigtigheden af vores faglighed og menneskesyn i omsorg og pleje og i arbejdet med borgere med psykiske udfordringer. Og desuden vil jeg vil have fokus på stoltheden i vores faglighed og vigtigheden af, at vi sammen kan forbygge forråelse i fremtiden

Hvad håber du, at der kommer ud af det?

At vi gør os synlig som fagforening og ikke mindst som faggruppe. At vi får fortalt de gode historier om vores fag og arbejde, og at vi bliver inddraget i processer i forbindelse med nye tiltage til at forbedre forholdene for borgere og patienter.

 

Emil Ottesen

Emil Ottesen, fællestillidsrepræsentant, Albertslund, deltager i Folkemødet for første gang.

Hvad glæder du dig mest til?

Jeg ser det som en glædelig mulighed for, at der kan være gode debatter med politikere, der forhåbentlig vil bringe vigtige budskaber med hjem til deres kommuner og derved have et endnu større fokus på vores lokale velfærd.

Hvilke budskaber tager du med – og til hvem?

Jeg vil opfordre de lokale politikere til at søge dialog med medarbejderne og have fokus på medarbejdertrivsel og ledelsestræthed. Det er de lokale politikere, der er med til at sætte dagsordenen, hvor de kan prioritere vores velfærd.

Hvad håber du, at der kommer ud af det?

Jeg håber, at der vil være så stærke budskaber, at politikerne ikke har glemt det, næste gang de sætter sig i stolen og skal drøfte de kommende budgetter, hvor de forhåbentlig vil investere i vores ældrevelfærd fremfor at spare.