Hvem skal nu betale

Formand Tina Græsteds leder i medlemsbladet FOA SOSU nr. 3 2024

De offentligt ansatte har fået en ny overenskomst, og lønstigningerne begynder at ramme lønsedlerne.

OK24 har – godt hjulpet på vej af trepartsmidlerne - givet forbedringer, som de færreste af os har set før

Som sædvanlig kommer forbedringerne i mange dryp, og denne gang kommer der særligt mange dryp til social- og sundhedshjælperne og social- og sundhedsassistenterne.

Når de to år er gået, som overenskomsten dækker, er det blevet til 3 løntrin til langt de fleste i de to grupper og mere end 5,5 procent i generelle lønstigninger.

Og derud over flere penge til dem, som ikke bare arbejder mandag til fredag mellem klokken 7 og 16. Pengene kommer både som løn og - i kommunerne - som en højere pension af genetillæggene.

I regionerne er det blevet til et særligt tillæg til dem, som arbejder mest på ”skæve tidspunkter”.

Nu hører vi så historier ude fra arbejdspladserne om, at der ikke er råd til vikarer resten af året, fordi ”overenskomsten er så dyr”.

Det er simpelthen ikke rigtigt, for pengene er der.

Det er allerede nu afklaret, at kommunerne og regionerne bliver kompenseret for OK24-stigningerne og for trepartsmidlerne - både i 2024 og i budgetårene 2025-2027.

Selvfølgelig er det ikke jer medarbejdere, der skal betale for jeres egne lønstigninger gennem et dårligere arbejdsmiljø med flere opgaver og mere stress.

En overenskomst er en gensidig aftale, og man kan ikke give med den ene hånd for så bagefter at tage med den anden.

Desuden er det mig en gåde, hvordan arbejdsgivere overhovedet kan tænke på at forringe arbejdsmiljøet ved at skære i normeringer og vikarer i en tid, hvor alle er enige om, at det gælder om at tiltrække flere til faget og ikke mindst holde på dem, der er.

I fagforeningen skal vi nok gøre vores for at følge op på, at pengene kommer derhen, hvor de er tiltænkt, og ikke bare forsvinder ind i det kommunale husholdningsregnskab.