Karina og Sannie har firedages arbejdsuge
Timetallet er det samme, men timerne er fordelt på fire dage i stedet for fem. Det gør noget for både trivsel og faglighed, mener to social- og sundhedsassistenter på Botilbuddet Radisevej.
Af: Anne Guldager
Det seneste halve år har arbejdsdagene været længere for medarbejderne på Botilbuddet Radisevej i København.
Til gengæld har arbejdsugen været kortere.
Siden den 1. april 2024 har botilbuddet nemlig været en del af et forsøg med firedages arbejdsuge, og står det til social- og sundhedsassistenterne Karina Hersnæs og Sannie Høier, fortsætter det på den måde.
Til gavn for kerneopgaven
Radisevej er et midlertidigt botilbud for unge mennesker med psykisk sårbarhed.
Skiftet til firedages arbejdsuge har udelukkende ført noget positivt med sig, mener Karina Hersnæs og Sannie Høier.
Ikke kun, fordi de har fået flere sammenhængende fridage, men også fordi der er skabt større sammenhæng i deres arbejde som kontaktpersoner.
”Når vi møder om morgenen, er der jo mange af de unge, som enten sover lidt længe eller går i skole. Men i og med, at vi er her senere om eftermiddagen eller kommer tidligere om aftenen, så er der flere muligheder for at være i kontakt med dem eller tage med dem ud”, siger Sannie Høier.
”Hvis dagen er fyldt op med møder, kan jeg sige til den unge, at jeg har tid efter klokken 15. Det ville ikke have været muligt, hvis jeg kun var her i 8 timer. Det, at vi er her flere timer og overlapper mere med aftenvagten, betyder, at vi kan løse kerneopgaven bedre”, tilføjer hun.
”Nogle af de unge har lige skullet vænne sig til, at vi nu har flere fridage i træk. Men det betyder, at når kontaktpersonen ikke er der, er de nødt til selv at tage noget mere ansvar, og det er jo egentlig en positiv ting”.
Husk pauserne
Ifølge Sannie Høier og Karina Hersnæs har der været opbakning fra hele personalegruppen til de ændrede arbejdstider, og både medarbejdere og ledelse er fleksible i forhold til kolleger med særlige behov – som for eksempel enlige forældre.
En arbejdsdag på 10 timer, kan indimellem godt være lang, men det kan en arbejdsdag på 8 timer også, mener Sannie Høier, og hun er hverken mere eller mindre træt, når hun kommer hjem.
Karina Hersnæs kan derimod godt mærke forskel, når hun har haft fire lange dage i træk.
”Men det har betydet meget, at vi har haft en konsulent ude for at hjælpe os med at planlægge dagene, så vi ikke gemmer de tunge samtaler til sidst, og så vi husker at holde nogle pauser i løbet af dagen”, fortæller hun.
”Jeg vælger helt bevidst ikke at sidde og dokumentere sidst på dagen, for så er jeg meget træt i mit hoved”, tilføjer Sannie Høier.
”Sådan har det egentlig altid været, men jeg er blevet mere opmærksom på, at jeg skal dokumentere løbende".
Masser af ansøgere
Noget tyder på, at der også sidder mange uden for Radisevej og drømmer om firedages arbejdsuge.
Da der for nylig blev slået en stilling op, kom der 72 ansøgere. Tidligere var det langt under halvdelen”, fortæller Sannie Høier.
Hverken hun eller Karina Hersnæs kan forestille sig at gå tilbage til den gamle måde at arbejde på og give slip på deres ekstra fridage.
Næste step i forandring af arbejdstiden på Radisevej er, at man kun skal arbejde hver fjerde weekend, og så bliver det for alvor svært at søge andre steder hen, mener de begge.