Ferien er fredet

En ferie kan ikke afbrydes, når den er begyndt.

Når ferien er fastsat, kan den som udgangspunkt ikke ændres af hverken arbejdsgiver eller arbejdstager medmindre det aftales. Ændring af ferien uden aftale kan kun ske, hvis det er force majeure. Det er ikke noget, vi normalt oplever.

Hvis ferien ændres, har den ansatte krav på at få erstattet eventuelle økonomiske tab i forbindelse med ferien. Den ansatte skal begrænse sine tab mest muligt.

Det kan eksempelvis ikke siges at være upåregneligt for arbejdsgiveren (Det er ikke force majeure), at der opstår sygdom blandt de ansatte, der skal arbejde, mens andre holder ferie. Arbejdsgiveren må ved ferieplanlægningen tage højde for sygdom.

Uanset årsag er der ikke hjemmel til, at arbejdsgiveren kan afbryde en ferie, som den ansatte har påbegyndt. Det betyder, at du kan sige nej til at komme på arbejde, hvis din arbejdsgiver kontakter dig i din ferie og vil have dig på arbejde.

Er du I tvivl så kontakt FOA. Vi oplever desværre, at nogle ansatte bliver kontaktet, når deres er begyndt og føler sig presset til at komme på arbejde.

Det er ikke godt, for der er ingen regler for aflønning af dette arbejde. Ferien er fredet og lovbestemt - Man har en ret til at holde ferie og restituere.