Landskonference 2009: Kvalitet i dagplejen

Du kan gøre en forskel!

650 dagplejere, dagplejepædagoger, ledere og konsulenter var samlet til Landskonferencen "Kvalitet i dagplejen" på Nyborg Strand den 22.-23. juni.

Udenfor var der strålende sol. Indenfor var der oplæg, som alle mere eller mindre udtalt handlede om den forskel, dagplejere kan gøre. Både direkte i arbejdet med børnene, og indirekte ved at arbejde med sig selv.

Prodekan Claus Holm talte om de etiske overvejelser, pædagogisk personale bør gøre sig. Psykolog John Andersen gav et oplæg om forældresamarbejdet. Lektor Bente Jensen præsenterede sin forskning om udsatte børn i dagplejen. Rikke Sværke Madsen fortalte om diplomuddannelse for dagplejepædagoger og direktør Vibeke Nielsen om den pædagogiske assistentuddannelse.

Desuden blev vinderne af Dagplejens Dag kåret. Og nogle talere fik afleveret deres budskaber så farverigt og morsomt, at det ind imellem var som om, solen også strålede inden døre.

En ganske almindelig voksen


"Hvad vil du være, når du bliver stor?" spurgte en voksen en lille dreng. "Jeg vel gerne være en ganske almindelig voksen," svarede drengen.

Og sådan nogle findes der desværre ikke ret mange af, erklærede børneforsker Erik Sigsgaard på Landskonferencen, hvor han i øvrigt talte om undervisning - både den nydelsesfulde og den skadelige.

"Men vi har brug for professionelle på børneområdet, som på én gang kan være ganske almindelig voksne - og være og blive mere og mere professionelle," sagde han.

De mest vidunderlige asparges


"Et vidunderligt måltid kan være den korteste vej mellem to hjerter," erklærede gastronomen Claus Meyer, da han holdt foredrag om "Børn og det gode måltid."

Madguruen fortalte om sin lollandske barndoms hæslige madvaner og deraf følgende overvægt - og gav danskerne denne verbale afklapsning:

"Hvorfor er vi så absurd nærige i forhold til den mad, vi giver børnene i daginstitutionerne. De børn vi elsker så højt. Jeg forstår det altså ikke."

Men hvad er et gastronomisk foredrag uden et madtips? Meyers lød sådan:

"De mest vidunderlige asparges får man, hvis man først koger de endestykker, man skærer af aspargeserne, i vand med lidt salt og sukker, og derefter koger aspargeserne i samme vand. Derefter kan vandet i øvrigt bruges som basis for en kartoffelsuppe."

Vælg din tilstand


"Er du klar!?" Råbet fra 650 mennesker løfter loftet i den store sal på Nyborg Strand, og besvares prompte med et ligeså højlydt "Jeg er klar!"

Så bliver der udvekslet Give-me-five og leveret brede smil. Og målet med det hele er at demonstrere forskellen på den, der har valgt en zombie-tilværelse og den, der har valgt at være klar.


"For vi mennesker er emotionelt drevet. Så det gælder om at vælge sin tilstand," lød budskabet fra motivationsekspert Martin Eriksen - som også havde dette guldkorn til sit publikum:

"Disciplin holder aldrig i ret lang tid. Men hvis man kan se meningen med det, man laver - så er der en chance for at nå sit mål. Ved bare at gøre det lidt bedre hver dag. Løfte barren en lille smule hver dag."

Det vigtigste i verden


"Kære dagplejere. Når I støder på moderne karriereforældre, der tilbringer næsten al deres vågne tid med at arbejde, så fortæl dem, at det ikke er så godt for deres børn. På en pæn måde, naturligvis."

Opfordringen kom fra livsstilsekspert Christine Feldthaus, og hun fortsatte:

"Det ville jeg selv have haft godt af, da jeg var direktør i et reklamebureau og afleverede min søn hos en dagplejer - mens jeg arbejdede 80 timer om ugen, og min mand arbejdede 95 timer."

"Jeg troede jeg, det var læger uden grænser - altså det vigtigste i verden. Det var det ikke. Men det er det arbejde, I udfører."