At sende syrere tilbage er et svigt
Lad os se muligheder i de syriske flygtninge i stedet for at sende dem retur til præsident Assads slagtehus.
Af: Pia Heidi Nielsen og Tim Whyte, hhv. sektorformand i FOAs Kost- og Servicesektor og generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke
Den danske regering har bedt Udlændingestyrelsen om at genvurdere, om en del af de syriske flygtninge har ret til opholdstilladelse i Danmark.
Påstanden er, at Syrien er sikkert for de cirka 500 syriske flygtninge, der er flygtet fra hovedstaden Damaskus og provinsen Rif Damaskus. Men Danmark anerkender imidlertid ikke Assad-regimet, der holder store dele af Syrien i et militært jerngreb, og kan af den årsag ikke sende syriske flygtninge tilbage med tvang.
Derfor bliver de syriske flygtninge placeret på udrejsecentre, hvor de i årevis må hensygne i uvished om deres fremtid.
I vores øjne er det både beskæmmende for et land som Danmark og dårligt for vores omdømme.
Selve forestillingen om, at flygtningene kan drage tilbage og genopbygge deres hjemland, hviler på en illusion, som adskillige organisationer gentagne gange har forsøgt at advare om.
Men den største tragedie er de mennesker, der fastholdes i et ikkeliv. I stedet kunne de være en ressource for vores samfund – for eksempel inden for ældreområdet, hvor vi som samfund får behov for at tiltrække omkring 40.000 medarbejdere i de kommende ti år alene som følge af aldersændringer.
FOA havde i 2020 cirka 12.000 erhvervsaktive medlemmer, der er indvandret fra ikkevestlige lande. Næsten 80 procent arbejder inden for FOAs social- og sundhedssektor. Går man et spadestik dybere, kan man se, at cirka 7.500 indgår i FOAs hjælper- og assistentgrupper.
Hvorfor skulle det ikke også gælde syriske flygtninge? Hvorfor skulle de ikke også kunne bidrage til vores samfund inden for ældreplejen og andre steder?
Lad os se mulighederne i vores medmennesker i stedet at straffe folk, der nægter at vende tilbage til et land, hvor mere end 600 hospitaler og sundhedsklinikker systematisk er blevet angrebet gennem de seneste ti år – også efter genvurderingen af de syriske krigsflygtninge begyndte i 2019.
De syriske flygtninge har ingen muligheder for at genopbygge Syrien. Men de har mulighed for at være en del af vores. Lad os give dem den.
Bragt i Berlingske, den 2. juli 2021