Fagforeningsvalg: Skal du være med til at tage ansvar?
Som medlem af en fagforening er du med til at forsvare, bevare og udvikle på de gode og rettigheder på arbejdsmarkedet, som generationer før dig har skabt.
Af: Helena Mikkelsen, forbundssekretær i FOA
Jeg er 36 år, og næsten halvdelen af mit liv har jeg været medlem af en fagforening.
Jeg har arbejdet i skiftende brancher; både hotel og restauration, handel, service og ældrepleje – Og uanset hvor jeg har arbejdet, om det har været deltid, fuldtid, elev eller fritidsjob, så har jeg været medlem af den fagforening, der forhandlede den overenskomst, der gav mine kollegaer og jeg vores rettigheder og vilkår.
Fredag den 15. oktober fejrede fagbevægelsen sit 150-års jubilæum. Jeg har af naturlige årsager ikke været med fra den spæde start. Det har ingen af os i dag, den generation er for længst borte.
Men jeg kan med stolthed sige, at jeg er en af de generationer, der er med til at forsvare, bevare og udvikle lønmodtagernes rettigheder via den danske fagbevægelse.
Giver og tager ved forhandlingsbordet
Jeg er medlem af FOA. Danmarks tredje største fagforening. Vi er faktisk 172.000, der er medlem af FOA. 172.000 medlemmer der er med til at forsvare, bevare og udvikle lønvilkår, arbejdsvilkår og samfundet.
Har jeg så bare altid været tilfreds med mine rettigheder og vilkår?
Nej da, jeg synes da ligesom rigtig mange af jer andre, at det kan blive bedre. Men alt for ofte glemmer mange, at fagbevægelsen og dens fagforeninger ikke sidder alene ved forhandlingsbordet.
Vi går til bordet med medlemmernes krav, og bliver mødt med modkrav fra arbejdsgiverne. Og midt imellem skal vi finde noget, som alle kan se sig i.
Det er en forhandling, og der skal som bekendt på gives og tages. Den allerstørste styrke en fagforening kan sidde med ved forhandlingsbordet er flest mulige medlemmer.
Vi forsvarer, bevarer og udvikler løn og arbejdsvilkår
Jeg har lyttet mig til flere, som stiller spørgsmålet: ”Hvad kan fagforeningen gøre for mig?”
Ganske kort, vi forsvarer, bevarer og udvikler løn og arbejdsvilkår – Men det kræver at du og sine kollegaer er medlemmer. Det er nemlig kun i fællesskab, at det kan lykkes. Den parole kender I derude, men det gør den ikke mindre vigtig eller mindre sand.
Det har taget 150 år at bygge fagbevægelsen op med alle rettigheder, vi står på i dag. Den har de sidste 20 år lidt af medlemstilbagegang.
Ganske vist er tilbagegangen bremset op, men stadig alt for mange har fravalgt et medlemskab.
Valg har konsekvenser
Alle valg har konsekvenser - både gode og dårlige. Et fravalg af fagforeningen, der forhandler dig og dine kollegaers rettigheder, er et fravalg af alle de rettigheder som alt for mange (desværre) i dag tager for givet.
Men et tilvalg af fagforeningen, er et tilvalg til at forsvare og bevare, men endnu vigtigere at udvikle videre på det grundlag af rettigheder vi har i dag.
Hvor lang tid tror du, det tager at få det hele til at forsvinde? 10, 20 eller 30 år?
I hvert fald hurtigere end det har taget at bygge op. Måske rammer det ikke dig, men det rammer min/vores generation og alle dem efter. Hvorfor skal de starte forfra med at skabe helt grundlæggende rettigheder?
Med mere digitalisering, globalisering og frihedsparoler, så er fagbevægelsen vigtigere end nogensinde før.
Skal du være med?
Alt er i en hastig forandring, både politisk, strukturelt, kulturelt og industrielt.
Det påvirker løn- og arbejdsforhold. Det kan enhver ikke klare at være oppe imod hver for sig. Det skal vi gøre ved at forene os i fagforeninger. Vi skal udvikle videre på det vi allerede har.
Så hvad med dig? Skal du være med til at tage ansvar og skabe bedre løn og arbejdsvilkår for dig og dine kollegaer og de kommende generationer?
Bragt i Netavisen Pio, den 19. oktober 2021