Manglende aftale om stop for profit på børneområdet skaber utryghed
Over to år efter de første løfter om minimumsnormeringer venter vi stadig på de aftaler, der skal sikre, at pengene rent faktisk går til børnene. Frustrerende og useriøst, skriver Fola, Bupl og FOA.
Af: Signe Nielsen, formand FOLA, Birgit Conradsen, næstformand BUPL og Thomas Enghausen, næstformand FOA
Pengene til at forbedre normeringerne i vuggestuer og børnehaver landet over er fundet. Kommunerne har taget hul på det tredje år med midler til minimumsnormeringer, som skal være fuldt indfaset i 2024, men vi venter stadig på de sidste aftaler, der skal sikre, at alle pengene går til børnene.
Det vakte ellers glæde, da regeringen sammen med støttepartierne Enhedslisten, SF og De Radikale kunne præsentere en aftale sidst på året sidste år, der sikrede, at penge afsat til bedre normeringer ikke kan trækkes ud af driften til ejerne bag private daginstitutioner, men skal blive i institutionen. Vi står nu tilbage med en lang række spørgsmål og en stor utryghed – for hvad betyder det for aftalen om minimumsnormeringer? Hvordan stiller det børnene i private daginstitutioner, når en aftale om at sikre, at pengene til minimumsnormeringer bliver brugt udelukkende på det, falder til jorden?
Det er vigtigt, at vi som samfund har indblik i, hvordan de penge, vi alle sammen betaler til driften af dagtilbud, bliver brugt. Det kunne denne aftale have sikret.
Da De Radikale først ytrede skepsis mod aftalen, handlede det om enkeltmandsvirksomhederne, som med aftalen gradvist skulle omdannes til en anden selskabsform med en klar adskillelse mellem institutionens og ejerens økonomi. Enkeltmandsvirksomhederne er samtidig den mest ugennemsigtige virksomhedsform, hvor der blandt andet ikke er krav om offentliggørelse af årsregnskaber.
I anden omgang trak De Radikale sig helt fra aftalen om at begrænse profit på børneområdet.
Der findes så mange gode institutioner – kommunale og private – som ville kunne gøre det endnu bedre med flere midler. Den nye aftale ville ikke – som skeptikere påstår – umuliggøre et alternativ til det kommunale dagtilbud. De samme mennesker, som har skabt private tilbud ud fra et ønske om at tilbyde noget andet end det kommunale, vil stadig kunne drive en privat vuggestue eller børnehave. Der vil blot være mere gennemsigtighed i, hvad pengene bliver brugt til.
Det er sund fornuft, at vi gør, hvad vi kan, for at sikre, at penge, der skal gå til vores børns trivsel og udvikling, kun bliver brugt på det.
Bragt i Jyllands-Posten, den 20. februar 2022