Nye kostråd er sund fornuft
Det er desværre oftest borgere med ingen eller kort uddannelse, der rammes af overvægt og livsstilssygdomme. Det er en skæv og urimelig ulighed, mener minister og fagforening.
Af: Sektorformand for social og sundhed i FOA Torben Hollmann og Fødevareminister Rasmus Prehn
For social og sundhedshjælperen og -assistenten er sundhed altid i centrum. Både professionelt og privat.
På arbejdet mødes medarbejderne i sundheds- og ældresektoren hver eneste dag af borgere og pårørende, der har sygdom helt inde på livet. Nogle skranter, andre er ligefrem døden nær.
Og for medarbejderne betyder det hårde fysiske arbejde, den megen stress og omgang med syge borgere, at nogle selv bliver syge og alt for ofte ender med at lide af livsstilssygdomme.
Skæv og urimelig ulighed
Vi ved, at det desværre oftere end gennemsnittet er borgere med ingen eller kort uddannelse, der rammes af overvægt og livsstilssygdomme. En skæv og urimelig ulighed i sundhed.
Medarbejderne og deres fagforening kæmper derfor hver eneste dag for at fremme sundhed.
Både politisk, på arbejdet og privat. I den sammenhæng spiller det at spise sundt, varieret og efter kostrådene ind.
Når der hver eneste dag knokles med at yde omsorg og service over for borgerne, giver det naturligvis også god mening, at disse borgere får hjælp til at gøre så meget for deres egen sundhed selv, som muligt - herunder oplysning om, hvordan man kan spise sundt og forbyggende.
Og når der hver eneste dag bliver kæmpet for bedre arbejdsmiljø for medarbejderne selv, mindre stress, færre tunge løft osv., giver det naturligvis også god mening, at der gøres en indsats for at spise ordentligt, så overvægt, kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdomme med meget mere bliver forebygget.
Derfor arbejder FOA og Fødevareministeriet sammen om at udbrede kostrådene.
De syv nye kostråd lyder:
1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget.
2. Spis flere grøntsager og frugter.
3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk.
4. Spis mad med fuldkorn.
5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
6. Spis mindre af det søde, salte og fede.
7. Sluk tørsten i vand.
Kostrådene bygger på den nyeste viden, og de får opbakning fra store patientorganisationer som Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen samt miljø og klimaorganisationer såsom Danmarks Naturfredningsforening og Concito.
Men kostrådene skal kendes, hvis de skal gøre en forskel.
Derfor er det vigtigt med kampagne, oplysning og information. Og derfor samarbejder fagforeningen, FOA, medlemmerne og Fødevareministeriet om at udbrede viden om kostrådene til så mange som muligt.
At kostrådene i øvrigt også er gode for at mindste CO2 udslip og klimabelastning er for os bare endnu en årsag til at klemme på med arbejdet.
Bragt i Netavisen Pio, den 1. februar 2022