Stigende priser kaster lys på uligheden
Ved du, hvad en liter mælk koster? Mit gæt er, at din evne til at svare præcist hænger sammen med, om du er vant til at tælle dine penge.
Af: Mona Striib, forbundsformand i FOA
Det gør mange for tiden.
De galopperende prisstigninger er et billede på, at vi danskere ikke bliver lige hårdt ramt, selv om vi betaler det samme for letmælken.
Det siger sig selv, at folk med beskedne indkomster har sværere ved pludselig at finde 1.500 kroner mere i budgettet om måneden end folk med højere lønninger.
Men det er også et billede på en større ulighed, der er vokset frem. Som for eksempel har betydet, at indkomstfremgangen for de rige er vokset langt mere end for andre grupper.
Danmark har altid været kendt som et meget lige samfund. Men de seneste 20 til 30 år er der sket en udvikling, der sætter spørgsmålstegn ved, om Danmark i fremtiden vil være et samfund kendetegnet ved lighed.
Husprisernes himmelflugt i byområderne er et andet billede på den stigende ulighed. Der er i dag store byområder, hvor almindelige lønmodtagere ikke kan købe selv det billigste hus på markedet.
Og på denne side af årtusindskiftet er det blevet sværere for børn at undslippe den negative sociale arv fra deres forældre. Det burde gå den anden vej.
Jeg tror, at uligheden kan forandre Danmark, fordi afstanden mellem os danskere vokser – mentalt, kulturelt og geografisk. Vi risikerer, at forståelsen, respekten og solidariteten smuldrer.
Den højtlønnede mærker måske ikke, at prisen på en liter letmælk eller elpriserne stiger. Det gør folk med lave indtægter.
Den forståelseskløft, uligheden skaber, kan få betydning for, hvordan vi i fremtiden indretter den solidariske velfærd. Eksempelvis hvor meget egenbetaling, vi er villige til at acceptere. For det er nok lettere at forestille sig selv at betale for forskellige typer af velfærdsydelser, hvis man har sit på det tørre.
Derfor er den voksende ulighed ikke blot et spørgsmål om, hvor meget mere vi hver især kan lægge i indkøbskurven. Det handler om, hvilket samfund vi vil være om 10 og 20 år.
Vi skal ikke acceptere, at uligheden vokser i Danmark. Uligheden skiller os ad.
… og en liter almindelig letmælk kostede 10,25 kroner, sidst jeg tjekkede.
Bragt i Information, den 1. marts 2022