Mona Striib til Lars Løkke: Jo, vi har forstået alvoren – vi er bare uenige om løsningen
Lars Løkke Rasmussen (M) har ikke ret i, at danskerne ikke har fattet alvoren i debatten om store bededag. Der findes bare andre, bedre løsninger, skriver Mona Striib.
Af: Mona Striib, formand, FOA
Den brede danske modstand mod tvangsfjernelsen af store bededag har nu fået Moderaternes formand, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, til at skose danskerne for ikke at forstå alvoren i situationen endnu.
Hvis vi både vil forsvare vores frihed og bevare velfærden, så er det åbenbart uomgængeligt at ofre store bededag. Sådan er det bare. Og fagbevægelsen, folkekirken, de fleste økonomer og to tredjedele af danskerne har bare ikke fattet en bønne.
Det, synes jeg, er en uretfærdig argumentation og et ublu forsøg på at forvirre debatten. Når vi kæmper for at bevare store bededag, er det netop, fordi vi ønsker at respektere demokratiet og den danske model, som er en forudsætning for vores velfærdssamfund.
Den model som regeringen netop ikke respekterer, når den med et pennestrøg vil fjerne bededag uden at inddrage arbejdsmarkedets parter. Og så hænger det simpelthen ikke sammen, når Lars Løkke hævder, at det at afskaffe store bededag er den logiske og nødvendige måde at skaffe flere penge til at redde både velfærd og frihed.
Der findes bedre løsninger
Jeg skal undlade at gentage de efterhånden mange argumenter for, at regnestykket om store bededag ikke holder, som sagkundskaben i form af en mindre hær af økonomer nærmest dagligt leverer, men i stedet give regeringen et hurtigt frit forslag til, hvordan de skaffer både arbejdsudbud og råderum uden at underløbe de ansattes løn- og ansættelsesvilkår.
Ud af de cirka 2,7 millioner personer, der i dag udgør arbejdsstyrken, ønsker syv procent at arbejde mere, end de gør i dag. Det fremgår af Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse. Det svarer til 169.000 personer.
Hvis disse i gennemsnit arbejder én time mere om ugen, vil det svare til at udvide arbejdsudbuddet med cirka 4.500 personer. Hvis de alle går op på fuld tid, ville det svare til næsten 11.000 i øget arbejdsudbud.
Meget, meget mere end regeringen hævder, den kan opnå ved at fjerne en fridag fra hele arbejdsstyrken. (Det hører med her, at en sådan øvelse naturligvis skal finansieres, og kommuner og regioner kompenseres økonomisk, så det reelt medfører en velfærdsforøgelse.)
Sådan kan man også gøre det. Og der er mange andre muligheder. Hvad med for eksempel at droppe de skattelettelser på fem milliarder, som regeringen har annonceret?
Så nej Lars Løkke, når vi ønsker at bevare store bededag, er det ikke, fordi vi ikke fatter alvoren. Det gør vi. Men vi er uenige i den måde, du gør det på. Og skuffede over, at du ikke vil lytte til andre stemmer.
Bragt i Altinget, den 1. februar 2023