Af: Mona Striib, formand, FOA
SMV-regeringen kom buldrende ind på ministerkontorerne som en anden operation morgenluft, der lovede samarbejde hen over midten og en hel ny æra i inddragelse af arbejdsmarkedets parter. Det var vi mange, der tog godt mod.
Derfor er det dobbelt ironisk, at regeringens første store sag - tvangsfjernelsen af en fælles helligdag - er én lang udstrakt langfinger lige i synet på både den danske model og det samarbejdende folkestyre.
Det er dybt forundrende, at regeringen har valgt at tromle lovforslaget igennem i stedet for at indkalde til en trepartsforhandling, som fagbevægelsen har foreslået. At man dertil vælger den værst mulige timing midt i overenskomstforhandlingerne på det private område, virker enten udygtigt eller arrogant eller måske lidt af begge dele.
Læg dertil at regeringens begrundelse for at stjæle en fridag fra danskerne er søgt for nu at sige det venligt. Jeg tror ikke, at der er mange af FOAs medlemmer eller - danskere som sådan -der køber regeringens sammenkobling om, at de skal gå glip af en fridag og arbejde mere for at finde penge til forsvaret.
Hvordan harmonerer det med, at den samme regering ved sin tiltrædelse valgte at uddele fem milliarder kroner i skattelettelser, der favoriserer de bedst stillede. Det er at tage ukrainerne som gidsler i en dansk dagsorden, og samtidig undervurdere danskernes intelligens. Ingen af tingene er særligt klædeligt.
Det understreger også bare den hovedkulds facon regeringen er væltet ind i sagen, at den ekstra arbejdsdag, der skulle gøre os alle sammen rigere, på det offentlige område ifølge regeringens beregninger betyder, at vi mister, hvad der svarer til 2700 kolleger. Lige nu foregår der et kæmpe arbejde i det offentlige med at fastholde og rekruttere arbejdskraft inden for eksempelvis ældre- og sundhedsområdet. Det her er et gok i nødden til den indsats.
Det er et helt igennem elendigt lovforslag, som desværre vil ramme danske lønmodtagere hårdt. De skal arbejde mere, og mange står til at miste penge. Var det virkelig det den nye midterregering lovede danskerne?
Samlet set er forslaget om at aflive store bededag et stort pinligt selvmål. Men den gode nyhed er, at det ikke er for sent for regeringen at lytte til de mange stemmer imod forslaget, og tænke sig om endnu engang. Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at pille lovforslaget af bordet, og indkalde parterne til forhandlinger, sådan som vi plejer at gøre det i Danmark. Vi stiller naturligvis op.
Bragt i Avisen Danmark, den 19. januar 2023