Må jeg være fri! Tvangsfjernelse af store bededag er ikke en tjeneste, Jeppe Søe
En løsning på problemet kalder på en trepartsforhandling, men vi er gang på gang blevet afvist. Det er baggrunden for, at fagbevægelsen nu har startet en underskriftsindsamling for alle danskere, som vil bevare bededagen.
Af: Mona Striib, formand, FOA
Beslutningen om at trumfe afskaffelsen af store bededag igennem uden først at høre arbejdsmarkedets parter, sker, fordi regeringen på den måde tager hensyn til den danske model og overenskomstforhandlingerne.
Jo, for så kender parterne præmissen – at store bededag afskaffes - når de sætter sig til forhandlingsbordet.
Det budskab leverede Moderaternes beskæftigelsesordfører Jeppe Søe til mig, da vi i TV2 News her onsdag morgen debatterede regeringens tvangsfjernelse af store bededag. I ramme alvor argumenterede han for, at både fagbevægelsen og arbejdsgiverne skulle se det som en hjælp, når regeringen tromler sit lovforslag igennem uden forudgående dialog. Helt ærligt. Det er da en tjeneste fra Helvede, som ingen nogensinde har bedt om og faktisk enormt fornærmende, når det kommer fra en regering, der har slået sig op på at ville indføre en trepartsinstitution.
I samme seance fremfører Jeppe Søe, at han ”oprigtigt ikke mener”, at det at fjerne store bededag er et angreb på den danske model. Men så synes jeg, han skal prøve at læse regeringens eget lovforslag. Der står det sort på hvidt på side 8, at ”Den foreslåede lov ændrer i de kollektive overenskomster…”. I hele lovteksten frem til da beskrives i øvrigt, hvordan der for store bededag i dag findes aftaler mellem lønmodtagere og arbejdsgivere om særlige vilkår for eksempelvis tillæg og frihed på store bededag. Der er tale om en myriade af aftaler i et væld af overenskomster. Alt det kan ikke bare fjernes med et pennestrøg.
En løsning på problemet kalder på en trepartsforhandling, men vi er gang på gang blevet afvist. Det er baggrunden for, at fagbevægelsen nu har startet en underskriftsindsamling for alle danskere, som vil bevare bededagen. Og det er baggrunden for, at vi anmoder om en folkeafstemning. Dertil er vi nået.
Bragt i Jyllands-Posten, den 19. januar 2023