FOA: Alle børnene fik minimumsnormeringer – undtagen dem i dagplejen
Regeringens kvalitetsrapport afslører, at jo flere børn, en dagplejer har, desto lavere er kvaliteten. Derfor er det rystende, at regeringen ikke har indført minimumsnormeringer for dagplejens børn, skriver Kim Henriksen.
Af: Kim Henriksen, sektorformand, FOA
”Alle børn skal have en god start på livet, hvor de gennem leg og læring trives og udvikler sig i trygge børnefællesskaber. Det kræver, at børn i danske dagtilbud mødes af engageret og kvalificeret pædagogisk personale. Og at personalet har tid og ressourcer til at sikre høj kvalitet.”
Sådan lyder ambitionen i den politiske aftale om minimumsnormeringer, som den daværende socialdemokratiske regering i december 2020 indgik med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Men ser man nærmere på de politiske aftaler, der bliver indgået på dagtilbudsområdet, så tæller børn, som går i dagpleje eller privat pasningstilbud tydeligvis ikke med i gruppen af ”alle børn”.
Aftalen om minimumsnormeringer sikrer nemlig ikke de børn, at de som vuggestuebørn højst kan være tre børn i alderen 0-2 år om én voksen. I dag kan dagplejebørnene fortsat være helt op til fem børn per voksen.
Hevet ud i 11. time
Aftalen om minimumsnormeringer rummede ellers oprindeligt, at private pasningsordninger skulle have et loft på fire børn per voksen. Det er også, hvad FOA anbefaler i den kommunale dagpleje.
For når det er én og samme voksne, der har børnene hele dagen, og når dagplejeren ikke skal gå fra til møder og andre aktiviteter i en daginstitution, vil en dagplejer til fire børn svare til vuggestuernes minimumsnormeringer. Men loftet på max fire børn blev hevet ud af aftalen i 11. time.
Midt i maj offentliggjorde VIVE og EVA en kvalitetsundersøgelse af dagtilbudsområdet for de 0-2-årige, altså af vuggestuer og dagplejere. En undersøgelse, som var bestilt af Børne- og Undervisningsministeriet.
Resultatet var mildt sagt nedslående. Kun hver tiende dagtilbud vise sig at være af ”god kvalitet”. Ingen kunne bryste sig af at være ”fremragende”. Omtrent halvdelen var af ”utilstrækkelig kvalitet” og enkelte sågar ligefrem ”ringe”.
Men rapporten pegede i virkeligheden også på, hvor der var mulighed for forandringer til det bedre. For undersøgelsen viste nemlig en klar sammenhæng mellem kvalitet og antal børn per dagplejer. Jo flere børn, desto lavere kvalitet.
At kvaliteten daler, når en dagplejer har hele fem børn, kan også læses ud af en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt medlemmer, der arbejder som dagplejere. Fra dem er meldingen blandt andet, at de har mindre tid til omsorg til børnene og oplever mindre trivsel hos børnene, når de har fem børn indskrevet. En del oplever også, at de har mindre tid til andre aktiviteter end at dække børnenes basale behov.
Vil man skabe bedre kvalitet for børn i dagplejen, bør man altså på lige fod som i vuggestuerne indføre minimumsnormeringer – og altså i dagplejen med et loft på fire børn.
Børn holdes uden for fordele
Forrige onsdag kunne man så på ministeriets egen hjemmeside læse nyheden om, at ”regeringen igangsætter initiativer, der løfter kvaliteten i daginstitutionerne.” Jamen, altså. Man kan blive helt forventningsfuld af sådan en overskrift.
Men, ak. Uden at jeg her vil forholde mig til de øvrige tiltag, som beskrives i nyheden – der er både torne og tidsler iblandt – så glimrer ambitionerne om et kvalitetsløft af dagplejen ved deres fravær i initiativerne. Samtidig fastslår den sidste del af nyheden, at et loft på fire børn i private pasningstilbud ikke er noget, man vil arbejde videre med.
Det er helt meningsløst at disse børn holdes uden for de fordele, som minimumsnormeringer har til hensigt at skabe. Og jeg undrer mig såre over, at politikerne på Christiansborg på en og samme tid hævder at ville gøre op med den stigende mistrivsel blandt børn, men samtidig ikke vil sikre børnene i dagplejen en ordentlig normering.
Det er ikke få, vi taler om – mere end 25.000 børn er indskrevet i den kommunale dagpleje og omkring 10.000 0-2-årige er i privat pasningstilbud. Ligesom det gælder for børn i vuggestuer og børnehaver, vil vi have en aftale, der sikrer minimumsnormeringer til børnene i dagplejen.
De børn – alle børnene – fortjener minimumsnormeringer, så de kan få en god start på livet.
Bragt i Altinget, den 26. juni 2023