Debatindlæg

Sænk farten politikere, og husk at inddrage dem, der har erfaring

Socialtilsynet har i 10 år været en del af at sikre kvalitet og faglighed på socialområdet.

Netop derfor er det afgørende, at vi ikke forringer kvaliteten hos de fem socialtilsyn, men tværtimod styrker det i de aktuelle politiske forhandlinger om fremtidens specialiserede socialområde. Her står vi alle til rådighed med erfaringer og indsigt.

Lige nu foregår der politiske forhandlinger om fremtidens Socialtilsyn. Man vil gøre Socialtilsynet mere risikobaseret ved at fjerne det faste årlige tilsyn og omlægge til uanmeldte tilsyn. Det skal reducere udgifterne for Socialtilsynet med 30 procent. Men politikerne har desværre sat tempoet så højt, at der er risiko for, at vigtige beslutninger træffes uden tilstrækkelig dialog og overvejelse.

Vi har tidligere set, hvordan hastværk kan føre til uklare og uhensigtsmæssige konsekvenser - som i forbindelse med den nylige magtanvendelseslov, hvor både eksperter og organisationer advarede mod manglende grundighed i processen. En proces, som folketingets præsidium også kritiserede med følgende ord: "Præsidiet finder det særligt kritisabelt, at lovforslaget blev fremsat i ufuldstændig form, da der fortsat var igangværende politiske forhandlinger. Det gjorde det vanskeligt at gennemføre en meningsfuld 1. behandling, ligesom det var problematisk i forhold til medlemmernes arbejdsvilkår, offentligheden og lovkvaliteten".

Den erfaring understreger behovet for, at vi tænker os om, før vi ændrer i strukturer, der har været i årevis. De fem socialtilsyn spiller en afgørende rolle i at sikre kvaliteten og fagligheden på socialområdet. Deres tilsyn af sociale tilbud er en grundpille i, at borgere med særlige behov får den hjælp og støtte, de har brug for. Når tilsynet fungerer optimalt, sikrer det, at botilbud, opholdssteder, herberger, krisecentre og andre sociale tilbud lever op til høje standarder for faglighed og økonomisk gennemsigtighed. På den måde får de mest sårbare borgere i udsathed i Danmark den bedst mulige hjælp.

Hvis der slækkes på tilsynets kapacitet, risikerer vi at svække tilliden til hele området. Det aktuelle forslag om at overgå til et risikobaseret tilsyn og reducere ressourcerne rejser alvorlige bekymringer. Dette kan føre til, at små, men alvorlige problemer overses, og retssikkerheden kommer under pres for borgerne og de sociale tilbud.

Det er vigtigt at understrege, at en forudsætning for et styrket tilsyn er, at retssikkerheden for ikke-offentlige tilbud samtidig styrkes, så de fem socialtilsyn fremover fører tilsyn ud fra et tydeligt vejledningsgrundlag, hvor ledere og ansatte på tilbuddene har fuldt indblik i vurderingskriterierne. I dag findes denne centrale vejledning ikke, selvom lovgivningen kom på plads i 2022.

De nuværende forhandlinger om tilsynet på det specialiserede socialområde er en unik mulighed for at styrke et område, der har brug for mere end blot gode intentioner. Og i år fylder de fem socialtilsyn et årti. Og det giver os meget erfaring at bygge videre på.

Men det kræver, at der lyttes til fagfolk, tilsynet og de organisationer, der kender til de praktiske udfordringer i feltet.

Hvis vi virkelig ønsker et socialområde, der både sikrer kvaliteten, ansvarligheden og professionalismen, skal de fem socialtilsyn videreudvikles - frem for at stækkes - samtidig skal vi styrke retssikkerheden for borgerne og de ikke-offentlige tilbud. Vi skal sikre os, at vi som samfund fører tilsyn med det rette. Det kræver ro, grundighed og dialog i den politiske proces. Her står vi alle til rådighed. Lad os tage den tid, der skal til, for at træffe de rigtige beslutninger. Det skylder vi samfundets mest udsatte og sårbare borgere.

Indlægget er underskrevet af: Tony Bech, branchedirektør, Dansk Erhverv. Thorkild Olesen, formand, Danske Handicaporganisationer. Signe Færch, forkvinde, Dansk Socialrådgiverforening. Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark. Karina Bundgaard, formand, Autismeforeningen. William Korte, formand, SUMH, ungdomsliv - med handicap. Thomas Enghausen, næstformand, FOA. Rasmus Kjeldahl, direktør, Børns Vilkår. Mads Roke Clausen, direktør, LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud. Ulrik Ahrendt-Jensen, adm. direktør, OK-Fonden. Anni Sørensen, landsformand, LEV - Livet med udviklingshandicap.

Bragt i Avisen Danmark, den 29. december 2024