Debatindlæg
Skægkræ plager sygehus. Kun hygiejnisk rengøring kan få dem ud
Af: Pia Heidi Nielsen, sektorformand, FOA
Det er blandet, hvordan vi mennesker har det med uanmeldte besøg.
Men alle kan nok blive enige om, at besøg aldrig er velkomment, når den uanmeldte gæst er et lille skadedyr.
Det kender de særligt til på Aalborg Universitetshospital Syd, hvor skægkræ i flere måneder har været en uvelkommen plage. Det har medført et omfattende skadedyrsproblem, der volder store udfordringer.
For skægkræ er mere end blot ulækre og irriterende. De kan være smittebærere af sygdomme og udgøre en infektionshygiejnisk risiko. Det er alvorligt på hospitaler, især når de dukker op på operationsstuer. Og så er de ikke til at komme af med. De er nemlig altædende, gemmer sig over det hele og kravler rundt, hvor man mindst venter det.
Det klør måske allerede forskellige steder på din krop, når du læser det, jeg skriver her?
Udfordringen med skægkræ minder os endnu engang om, hvor vigtig og central en rolle kollegerne, der udfører service og rengøring på landets hospitaler, har for patientsikkerheden.
Vi har næsten ingen erfaring med bekæmpelse af skægkræ i sundhedsvæsnet. Derfor kræver indsatsen en dyb professionel håndtering og et indgående kendskab til midler og metoder for at sikre optimal indsats.
At gøre professionelt rent handler nemlig ikke bare om at svinge en våd klud og tømme en skraldespand. Nej, det handler – blandt mange andre ting – om, hvor ofte og hvordan der gøres rent, hvilke midler og metoder der virker i forhold til det, man ønsker at opnå, og hvordan man gør rent uden at tilføre ekstra fugt, som skægkræ trives i.
Derfor er det afgørende, at de, der har ansvar for kvalitet i rengøringen, er fagligt uddannede. De uddannede har den nødvendige viden og indsigt i, hvilke metoder der virker bedst for netop at forebygge skægkræ. Det kan iværksætte en struktureret og systematisk indsats. Men husk, at den ekstra indsats kræver, at der afsættes tid og midler af til, at de kolleger, der udfører service og rengøring, kan udføre deres arbejde efter de hygiejniske retningslinjer og principper.
Der er mange helte i vores sundhedsvæsen: medarbejdere, der udfører service og rengøring, er en del af dem. Med deres indsats kan vi skabe god trivsel og forebygge sygdom, og det kan i sidste ende redde menneskeliv. For god hygiejne betaler sig – både for både folkesundheden og samfundsøkonomien. Det lærte vi særligt under coronakrisen.
Lad os fokusere på optimal hygiejne i miljøet, så vi kan forebygge og håndtere invasion af skægkræ.
Bragt i Nordjyske, den 14. december 2024