Titusindvis af tabletter trykkes ud af plasticpakker, selvom bedre løsninger findes
Hver dag bruger sundhedsfagligt personale landet over timer og atter timer på en opgave, som foregår væk fra patienter og de ældre, og som kan løses langt bedre af en maskine. Timer, der kunne være brugt til pleje og behandling af patienter på sygehusene, ældre på plejehjemmene og borgere i egne hjem i en tid, hvor der i den grad er mangel på netop medarbejdere og tid til kontakt mellem medarbejdere og borgere.
Af: Harun Demirtas, 1. næstforperson, Dansk Sygeplejeråd, Tanja Nielsen, sektorformand, FOA og Ann-Mari Grønbæk, formand, Farmakonomforeningen
Tabletter til patienter og borgere trykkes i vid udstrækning stadig ud af blisterpakker af plastic, selvom der i dag findes langt bedre og mere effektive løsninger. Løsninger, der skåner medarbejdere for smerter, mindsker medicinfejl forbundet med doseringen og passer på klimaet, da blisterpakker ryger direkte til restaffald.
Maskinel dosisdispensering er en velafprøvet teknologi, hvor medicinen doseres i små plastposer, der hænger sammen i såkaldte dosisruller til den enkelte patient. Poserne er samlet til 14 dage ad gangen og leveres af apotekerne, efter medicinen er ordineret af en læge.
Der er kæmpe gevinster at hente i både den hjælp, vi kan tilbyde i sundhedsvæsenet, arbejdsmiljøet og sikkerheden for, at patienter og borgere får den medicin, de har brug for.
I en rapport fra KL og Danske Regioner anslår man, at et større brug af dosispakket medicin kan frigøre medarbejderressourcer svarende til 900 fuldtidsstillinger. Samme rapport viser, at der sker væsentligt færre fejl, når medicin doseres maskinelt fremfor manuelt, da man aldrig helt kan undgå menneskelige fejl ved den manuelle dosisdispensering.
Arbejdet med blisterpakket medicin er tidskrævende og smertefuldt. De monotone bevægelser ved manuelt at trykke tabletter ud gør, at de sundhedsansatte oplever gener som ømhed og smerter i håndled, hænder, fingre og overkrop.
Over halvdelen af de sundhedsansatte i kommunerne, som doserer medicin fra blisterpakninger, oplever smerter i forbindelse med arbejdet, der i værste fald kan føre til varige arbejdsskader, viser nye undersøgelser blandt medlemmerne hos Dansk Sygeplejeråd (59 pct.) og FOA (55 pct.).
Arbejdet kræver tid og samtidig den fulde opmærksomhed fra medarbejderne, og ved den mindste usikkerhed skal tabletterne destrueres og den sundhedsansatte starte forfra.
Der er også politiske ønsker om smartere og bedre løsninger i vores velfærdssamfund. Men modsat teknologiens udvikling går udbredelsen af dosispakket medicin for langsomt.
I løbet af 2022 fik knap 47.000 borgere udleveret dosispakket medicin fra apotekerne ifølge Sundhedsstyrelsen. Det svarer til otte borgere pr. 1.000 i Danmark. KL og Danske Regioner estimerer, at det er realistisk at øge antallet af modtagere af dosispakket medicin med 40.000. Der er altså et kæmpe potentiale for at øge udbredelsen.
Som repræsentanter for medarbejdere på sundheds- og ældreområdet går vi ind for brug af dosispakket medicin, hvor det giver mening, og hvor patienterne i forvejen har et stabilt medicinforbrug. Derfor var vi også begejstrede, da de praktiserende læger (PLO) og Danske Regioner i foråret indgik en aftale, som skulle bidrage til yderligere udbredelse af dosispakket medicin.
Den aftale bakker vi fortsat op om. Men vi hjælper hverken borgere eller medarbejdere, hvis der ikke handles på hensigterne.
Derfor appellerer vi på det kraftigste til, at de praktiserende læger i højere grad kommer ind i kampen og tager aftalen til sig, så vi kan få endnu flere borgere over på dosispakket medicin.
Det vil også være oplagt at se på, hvordan andre aktører kan bidrage til at løfte denne opgave. Vi indgår meget gerne i en fælles dialog om en overset opgave, som betyder meget for både borgere og medarbejdere.
Bragt i Jyllands-Posten, den 7. januar 2023