Skærp sikkerheden i psykiatrien. Vi må aldrig acceptere, at ansatte frygter for deres liv
Frygten for, at vi igen skal være vidne til et drab på en psykiatriansat, er reel. Sikkerheden halter gevaldigt på de psykiatriske sygehuse, og det er der akut brug for, at vi retter op på.
Af: Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører, FOA
Nyheden om knivoverfaldet, hvor en læge på Psykiatrisk Center Amager blev stukket i halsen, er af den slags, som får os andre til at holde vejret. Skal vi igen være vidne til et drab på en psykiatriansat?
Lykkeligvis overlevede den 29-årige læge, men sagen fra juni er en heftig påmindelse om, at vi aldrig må acceptere, at ansatte frygter for deres liv på jobbet.
Frygten er reel. Siden 2012 er ni ansatte i psykiatrien blevet dræbt. Desværre viser en ny opgørelse fra Fagbladet FOA, at sikkerheden halter gevaldigt på de psykiatriske sygehuse. 20 ud af 32 har i 2022 og 2023 fået kritik af Arbejdstilsynet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven og utilstrækkelig sikkerhed. Direkte kritisabelt er det, at Psykiatrisk Center Amager syv måneder før knivoverfaldet fik et påbud af Arbejdstilsynet på grund af manglende sikkerhed.
På Christiansborg er der masser af intentioner om at løfte psykiatrien. Men det går i sneglefart med at implementere psykiatriplanen fra efteråret 2022, som kan øge ansattes sikkerhed. Og en ny farlig situation kan opstå på et splitsekund. Derfor er vi nødt til at skærpe sikkerheden for dem, der er på arbejde i dag, i nat og i morgen. Nu.
For det første har vi brug for metaldetektorer eller krops- og baggagescannere, så der ikke kan bringes våben, stoffer og andre farlige ting ind på arbejdspladserne. Nogle frygter, at det stigmatiserer alle psykisk syge, selv om kun et fåtal er farlige. Men vi må og skal sikre, at der ikke kommer våben ind til hverken ansatte eller andre patienter. Andre vil indvende, det ikke forhindrer overfald uden for arbejdspladsen eller brug af alternative våben. Nej. Men vi må indføre de sikkerhedstiltag, vi kan.
Vi bør også indføre navnebeskyttelse, så ansatte alene har fornavn på navneskilte og er anonyme i journaler, så de ikke kan opsøges på hjemmeadressen eller risikere, at deres familie bliver truet på livet, fordi en patient ved, hvor de bor. Begge scenarier, som FOA-medlemmer har oplevet.
Endelig skal arbejdspladserne reagere prompte på Arbejdstilsynets påbud. Arbejdsgiverne har ansvaret for de ansattes sikkerhed. Prisen for ikke at leve op til det ansvar er alt for høj. Både for de ansatte og de psykisk syge.
Bragt i Information, den 17. juli 2024