Debatindlæg

FOA til Torsten Schack: Forspildt chance ikke at prioritere kommunerne i kommende beredskabsaftale

Torsten Schack Pedersen overser de kommunale beredskaber og vil ikke give dem en eneste krone i den kommende beredskabsaftale. Det er en forspildt chance, når det er de kommunale ansatte, der for alvor står i vand til knæene, siger Thomas Brücker.

I et interview til Altinget fortæller beredskabsminister Torsten Schack Pedersen, at han vil vende ryggen til de kommunale beredskaber, når der skal laves en beredskabsaftale.

Når vores beredskabsminister overser de kommunale beredskaber – og ikke vil prioritere dem med en eneste krone – så misser vi en kæmpe mulighed for at styrke og fremtidssikre beredskabet – og det er jo målet.

Torsten Schack Pedersen nævner selv stormfloden sidste efterår. Og den er faktisk et godt eksempel på, hvorfor det netop er de kommunale beredskaber, vi skal prioritere.

For når vi snakker klima, er det er jo de kommunale beredskaber, der er de første til at rykke ud. Når stormen raser, og vandet står os til knæene, er det dem, der står i den skarpe ende.

Ingen tid at spilde

Vi husker alle, hvordan vandmasserne strømmede ind i sommerhuse, og forårsagede omfattende ødelæggelser. Vi kaldte det en 100-årshændelse. Men nye tal fra DMI viser, at 100-årshændelser i den nære fremtid vil være noget, vi kommer til at opleve hvert tredje år.

Samtidig forudser en ny rapport fra DTU, at skaderne fra stormfloder og skybrud kan løbe op i 406 milliarder kroner over de næste 100 år, hvis ikke vi styrker vores klimasikring.

Vi har altså ikke råd til ikke at prioritere de kommunale beredskaber. Vi har derimod brug for, at der hurtigst muligt bliver lavet en langsigtet investeringsplan, der tager hånd om dem.

I FOA er vi klar til at byde ind. Og vi kan allerede nu pege på en simpel løsning, der ligger lige for fødderne af os. Den er både enkel og billig at iværksætte: Nemlig at bruge de i alt 21.500 kommunale medarbejdere der hver dag går på arbejde i kommunernes forskellige institutioner på det tekniske område.

De arbejder til dagligt i de kommunale bygninger som skoler, sportshaller og rådhuse, og de har i udgangspunktet alle en håndværksmæssig eller praktisk baggrund.

Når en voldsom klimahændelse sker, kan de midlertidigt forlade deres daglige opgaver og træde til. De har allerede et indgående kendskab til de kommunale tekniske anlæg, og de ved lige præcis, hvor vandet trænger ind ved skybrud og andre oversvømmelser.

Med ganske lidt efteruddannelse kan Danmark løfte sit klimaberedskab med over 20.000 medarbejdere på ingen tid. Det er mere end en tredobling af Danmarks samlede beredskab. Og når det handler om vejrudfordringer, har vi brug for så mange, vi overhovedet kan skaffe.

Løsningerne er enkle

Et alternativ er at øge antallet af værnepligtige, men det er ikke en realistisk løsning lige nu. Tal fra Forsvarsministeriet viser, at der sidste år kun blev uddannet 523 værnepligtige i Beredskabsstyrelsen – og de forsvinder i øvrigt igen efter blot ni måneder.

Det gør det tekniske personale ikke. De dækker til gengæld hele landet ned til hvert enkelte lokalsamfund. De kender områderne og infrastrukturen, og de kan hurtigt komme frem og tage beslutninger, når det akutte behov opstår.

Så Torsten Schack Pedersen: Skal vi ikke vise noget handlekraft og ansvar og tænke det kommunale beredskab ind i beredskabsaftalen? Løsningerne er enkle – og når først vandet kommer, er der er ingen tid at spilde.

Bragt i Altinget den 27. november 2024