Debatindlæg
Vi skal bruge tandbørsten som et forebyggende redskab i ældreplejen
God mundhygiejne kan forebygge alvorlige, kroniske sygdomme. På den baggrund ønsker FOA og Danske Tandplejere, at der kommer et tættere samarbejde mellem tandplejere og sosu’er i ældreplejen.
Af: Tanja Nielsen, sektorformand i FOA og Elisabeth Gregersen, forperson for Danske Tandplejere
En sund krop er mere end et hjerte, der kan banke, en hjerne der kan tænke, og led der kan strække og bøje.
Det handler også om, at vi sikrer den gode mundhygiejne. For tænderne har en stor og vigtig betydning for vores samlede helbred, som vi aldrig må overse.
Det skal vi være særligt opmærksom på, når det kommer til den store gruppe af ældre borgere, der ikke længere har motorikken til selv at børste deres tænder grundigt.
For mange eksempler på infektion i mundhulen
Forskning viser nemlig, at dårlig mundhygiejne kan føre til alvorlige sygdomme. Ofte finder man infektion i mundhulen hos borgere med Alzheimers, hjerte-kar-sygdomme og diabetes. Sygdomme, der har store konsekvenser for den enkelte borger, og som samtidig koster statskassen dyrt. Derfor udfører vores faggrupper et vigtigt stykke forebyggende arbejde, hver eneste gang de hiver tandbørsten frem på arbejdet.
Det har positive effekter, når man deler kompetencer med hinanden. Et eksempel på det er et tidligere forsøg, hvor tandplejere vejledte og fulgte plejepersonale tæt over fire uger. Det resulterede i, at andelen af ældre med blødninger og infektion omkring tænderne faldt. Samarbejde mellem faggrupper er altså supereffektivt – så lad os udnytte det.
Tandplejerne er eksperter i, hvordan man sikrer optimal mundpleje, i forhold til den enkelte borgeres særlige mundforhold og situation. Samtidig har social- og sundhedspersonalet blandt andet et dybt kendskab og forståelse for borgernes individuelle behov.
Når vi lærer af hinanden, sikrer vi, at vi altid har en høj standard i plejen af vores ældre. Det tror vi, at begge faggrupper kan drage nytte af. Derfor så vi for eksempel gerne, at tandplejerne kunne blive inddraget i arbejdet på plejecentrene og i hjemmeplejen, såfremt der skulle opstå et behov for deres ekspertise.
Vi så også gerne, af tandplejen indimellem kunne deltage i hjemmeplejeteamets møder for at udveksle erfaringer og understøtte ældreplejens personale i, hvilke teknikker der er mest effektive, når man børster en andens tænder.
Vi vil nemlig gerne slå et fælles slag for, at god mundhygiejne bliver prioriteret i hele ældreplejen. Sådan kan vi i fællesskab forebygge kroniske sygdomme. Fordi alle – uanset alder – fortjener en sund mund og stærke tænder.
Bragt i Seniormonitor, den 12. november 2024