Debatindlæg

Nedslidte med gigt svigtes – lad os få en kronikerpakke nu

Kortuddannede bliver hårdest ramt af gigt og smerter, men det er også dem, der har sværest ved at betale for behandlingen. Det er skævt.

Af: Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører, FOA og Mette Bryde Lind, direktør, Gigtforeningen

Kun få med gigt og smerter får den hjælp, de har brug for. For behandlingen afhænger af, hvor de bor, og hvad de kan betale. Det er ikke fair, og det skal ændres.

De politikere, der lige nu forhandler en ny sundhedsaftale, bør derfor sikre en kronikerpakke til dem, der er nedslidte af gigt.

Tallene taler deres eget tydelige sprog: 42 procent af rengøringsassistenterne og social- og sundhedsmedarbejderne oplever ofte eller altid smerter i kroppen. For køkkenmedarbejdere er tallet 34 procent. Smerterne kan føre til sygemeldinger og tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Det er derfor uforståeligt, at høj brugerbetaling på op til 3.000 kr. skal forhindre et behandlingsforløb med træning og patientuddannelse hos fysioterapeuten – som ofte er den bedste behandling mod slidgigt (artrose).

Det er dobbelt uretfærdigt.

Kortuddannede bliver hårdest ramt af gigt og smerter, men det er også dem, der har sværest ved at betale for behandlingen. Det er skævt.

I stedet burde vi gøre det nemt og hurtigt for gigtramte at få behandling. Det ville både være retfærdigt og sikre flere hænder på arbejdsmarkedet.

Løsningen er klar

Slidgigt topper faktisk Sundhedsstyrelsens rapport over sygdomsbyrder, og det koster både samfundet og den enkelte dyrt med 1,8 mio. ekstra sygedage om året og tidligere pension.

Ifølge Kraka kunne samfundet spare op til 500 mio. kr. ved at investere i bedre behandling til gigtramte.

Vi har allerede en løsning klar – træning og patientuddannelse, som Sundhedsstyrelsen anbefaler som første behandling af slidgigt. Alligevel får to ud af tre gigtpatienter i dag ikke den hjælp.

Derfor har vi brug for en politisk løsning nu. Lad os få en kronikerpakke til dem med gigt og smerter.

En bedre og tidligere behandling uden brugerbetaling vil give flere mennesker mulighed for at leve et aktivt arbejds- og familieliv.

Bragt i Sundhedsmonitor, den 15. oktober 2024