KL og FOA: Torsten Schacks vigtigste opgave bliver at styrke de kommunale beredskaber
Vores beredskaber er under pres og har svært ved at følge med de voksende krav. Derfor er det helt afgørende, at vi styrker det kommunale beredskab i den kommende beredskabsaftale, skriver Thomas Brücker og Birgit S. Hansen.
Af: Thomas Brücker og Birgit S. Hansen, Hhv. formand, Teknik- og Servicesektoren, FOA og formand, KL's Klima- og Miljøudvalg
Vi står i en samfundssituation med klimaforandringer, cybertrusler og nye og mere komplekse måder at opføre bygninger på. Det betyder, at vi som borgere er udsatte på andre måder end tidligere, og at samfundets kritiske infrastruktur bliver mere sårbar over for hændelser, vi før i tiden sjældent oplevede.
Vores beredskaber er under pres og har svært ved at følge med de voksende krav. Derfor er det helt afgørende, at vi styrker det kommunale beredskab i den kommende beredskabsaftale. For det er de kommunale beredskabsfolk, der er først på stedet, når katastroferne rammer.
Danmark har i dag et af Europas billigste beredskaber målt på udgifter per indbygger – og det er bestemt ikke noget mål i sig selv. Tværtimod er det på tide, vi tager ansvar for at sikre et stærkere og mere robust system.
Netop derfor er det helt rigtigt set, at regeringen har oprettet et Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab, og den nye ministers vigtigste opgave bliver at styrke de kommunale beredskaber.
Brug for kompetenceløft af brandfolk
Mange gange dagligt rykker det kommunale redningsberedskab ud. Et hus brænder. En vej er oversvømmet. Giftige kemikalier lækker et sted fra. Fælles for alle disse udrykninger er, at borgere, der er i nød, har trykket 112, og at de bliver mødt af kommunale beredskabsfolk.
Men det sker oftere og oftere, at beredskaberne oplever, at opgavens kompleksitet udfordrer både materiel og kompetencer. Det er der brug for, at vi tager seriøst hånd om.
Det ville nok komme bag på de fleste danskere, at det for eksempel kun tager seks uger at blive uddannet til brandmand. Engang, da opgaverne havde en helt anden karakter, kunne det måske forsvares, men det kan det ikke længere.
Der er et kæmpe kompetencegab fra den lovpligtige uddannelse på seks uger og til de opgaver, nutidens brandfolk står overfor i hverdagen – og som vi danskere har en forventning om bliver løst. Der er behov for mere og bedre uddannelse og efteruddannelse af brandfolk.
Alvorlige konsekvenser
Men udfordringerne stopper ikke her. For en ting er, at vi har brug for at løfte vores brandfolks kompetencer. Noget andet er, at vi har brug for at sikre, at der rent faktisk er brandfolk nok.
I dag bygger de danske beredskaber i høj grad på en frivillighedskultur, som vi har grund til at være stolte af. Men det er klart, at det er en udfordring, at mange brandmænd arbejder på deltid, og at de har langt til brandstationen, når der skal rykkes ud.
Derfor er rigtig mange beredskaber i dag voldsomt udfordret på at kunne fylde brandbilerne op, når alarmen går, og det kan betyde, at færre når frem, og at de er lidt længere tid undervejs. Det kan på mange måder have alvorlige konsekvenser.
Langsigtede investeringer er afgørende
Hvis vi skal sikre et beredskab, der er i stand til at beskytte os mod fremtidens udfordringer, er en langsigtet investeringsplan ganske enkelt helt afgørende.
I dag har vi et af Europas billigste beredskaber, men prisen for det ses i form af lukkede brandstationer, mangel på mandskab og materiel, der ikke længere er tidssvarende. Det er simpelthen ikke bæredygtigt på lang sigt.
Der skal investeres i både uddannelse, mandskab og udstyr. Uden sådanne investeringer vil vi i fremtiden se endnu flere beredskaber, der ikke kan leve op til de forventninger, borgerne med rette har.
Vi skal huske på, hvem det er, at cyberangreb og kollaps af kritisk infrastruktur i sidste ende rammer. Det er borgerne. Og når vi bliver ramt, så ringer vi 112. Vi tilkalder det kommunale beredskab, som altid vil være det beredskab, der er først fremme, og som vi lægger vores liv i hænderne på.
Derfor er det også bydende nødvendigt, at det kommunale beredskab tænkes endnu mere ind i det samlede danske beredskab og styrkes, så det er i stand til at yde den bedst mulige indsats.
Der venter vores nye beredskabsminister, Torsten Schack Pedersen (V), en vigtig opgave med at styrke de kommunale beredskaber. I FOA og Kommunernes Landsforening står vi klar til at byde ind med løsningerne, der kan skabe et robust kommunalt beredskab til gavn for danskerne.
Bragt i Altinget, den 23. september 2024