Debatindlæg

FOA: Det psykiske arbejdsmiljø på plejecentrene trænger til hjælp, før det er for sent

Af: Tanja Nielsen, sektorformand, FOA

Forleden ringede en journalist fra TV2 Nyhederne. Hun havde en stor, men også uhyggelig nyhed, de ville høre min og FOAs reaktion på. De havde fået fat i en ny undersøgelse fra tænketanken AE, som afslører, at hver tredje ansatte på plejehjem oplever et hårdt psykisk arbejdsmiljø med, hvad det betyder af vold og trusler, chikane, stort arbejdspres og stress.

Mit svar var, at resultatet er uhyggeligt, trist og uacceptabelt, men en ting er det desværre ikke. Og det er overraskende. Undersøgelsen viser et sandfærdigt billede af hverdagen i en af de mest centrale dele af vores velfærdssamfund. Det er også, hvad vi i FOA får at vide, når vi taler med vores medlemmer. Det er den virkelighed, som vi hver eneste dag arbejder på at forandre.

Da vi lavede en rundspørge blandt vores medlemmer, kunne over halvdelen af de ansatte på plejecentrene fortælle, at de inden for det seneste år er blevet udsat for vold på deres arbejde. De fortæller, at de har meget travlt, samtidig med, at opgaverne bliver mere komplekse, hvor borgerne de skal hjælpe, har flere både fysiske og psykiske udfordringer. 

Og det sker, mens tiden til at løse opgaverne bliver mindre og mindre. På spørgsmålet om hvorvidt medlemmerne har tid nok til at udføre deres arbejde tilfredsstillende, er det blot hver tiende, der svarer, at det har de altid.

Sådan en hverdag skubber til følelsen af ikke at kunne slå til. Og det er den slags, der er med til, at man brænder ud og søger væk fra faget. Det er også en situation, der er med til skabe grundlaget for en forråelse af arbejdspladsen. Mere end to tredjedele af social- og sundhedshjælpere og -assistenter ansat i ældreplejen svarer, at de har oplevet tidlige tegn på forråelse som eksempelvis nedsat empati, irritation, vrede og frustration over borgere eller pårørende.

Mange medarbejdere føler sig pressede af høje dokumentationskrav og manglende tid til kerneopgaven – nemlig omsorg og pleje. Der er en klar sammenhæng mellem utilstrækkelig bemanding og graden af forråelse. På arbejdspladser hvor man konstant er nødt til at køre i overhalingsbanen, oplever markant flere tegn på forråelse.

Så nej, det kom desværre ikke bag på mig, da journalisten fra TV2 ringede. Det er den verden tusinder af social- og sundhedsansatte hver dag møder på arbejde i.

Og den virkelighed passer desværre så utroligt skidt med den udvikling, som området står overfor. Med en hastigt voksende ældrebefolkning er presset på ældreområdet stigende, mens antallet af faglærte medarbejdere ikke kan følge med. Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på ældreområdet er en af de største udfordringer, som vi står over for i Danmark.

Om blot ti år vil Danmark have næsten 140.000 flere ældre over 80 år, samtidig med at mange SOSU-ansatte forlader faget. Nye tal viser, at de danske kommuner skal skaffe næsten 25.000 flere SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden.

Der er desværre ingen nemme løsninger. Men helt grundlæggende handler det om faglighed, det handler om at være nok til opgaven, og det handler om at have frihed til at finde de løsninger, der er brug for lokalt.
Vi oplever, at der er blevet skåret så meget på området, at det ikke er et særsyn, at en ufaglært medarbejder er alene om natten med 14 borgere, hvor flere er demente og nogen måske udadreagerende.

Målet må være, at man går glad og forventningsfuld på arbejde. Og at smilet stadig sidder, når man tager hjem. Derfor skal vi sikre, at der er nok medarbejdere, og at de er klædt på til opgaven. Det handler om oplæring og uddannelse. Der er også hjælp at hente i at bruge de velfærdsteknologiske muligheder der hele tiden kommer. Dem skal vi bruge til at sikre, at medarbejderne bruger deres tid sammen med borgerne, fremfor ved en skærm med at dokumentere.

Og alle de ting er noget, som kun fungerer, hvis vi ude på de enkelte plejehjem har friheden til at tilrettelægge arbejdet efter de lokale behov. Ønskescenariet er, at de kommunale plejecentre får samme frisættelsesdagsorden som de private. Medarbejderne skal have frihed til at løse opgaverne klogt, og de lokale ledere skal have lov til at lede institutionerne fremfor at blive styret af en eller anden central HR-afdeling.

Kun ved at skabe et arbejdsmiljø, hvor medarbejdere føler sig værdsatte og får tid til at udøve deres faglighed, kan vi tiltrække og fastholde medarbejderne og øge kvaliteten af den pleje og omsorg vi tilbyder vores ældre borgere. 

Hvis vi gør det, kan det være, at næste gang TV2 Nyhederne ringer med en ny undersøgelse, så er det gode nyheder, som de kan afsløre.

Bragt i Avisen Danmark, den 21. februar 2025