Det er positivt, at man kommer i gang med arbejdet i sundhedsklyngerne, også selvom fremtiden for klyngerne er blevet uvis med nedsættelsen af en Sundhedsstrukturkommission. Rigtig meget kan forbedres ved et stærkere tværsektorielt samarbejde, og alle aktører bør lægge kræfter i og vise mod til at få klyngerne godt i gang og allerede nu finde løsninger.
Der er en lang række gode mål og fokusområder i anbefalingerne. Problemet opstår i forhold til økonomien. Ressourcerne til en prioriteret indsats skal enten findes via de generelle aftaler om kommuners og regioners økonomi, eller via de enkelt parters egen prioritering. Det giver et meget usikkert grundlag for området.
Derudover bemærker FOA, at anbefalingerne ikke bør lægge op til snævert faggruppefokus. Snævre faggruppegrænser kan både være en hindring i forhold til generel nytænkning og i forhold til at skabe attraktive arbejdsforhold og karriereveje, og dermed rekruttering og fastholdelse. I stedet bør der være fokus på kompetencer.
FOA anbefaler desuden, at anbefalingerne bør have større fokus på de områder, som ligger tæt op ad sundhedsområdet, bl.a. socialområdet, samt at anbefalingernes fokus på data ikke må betyde, at socialpsykiatrien får mindre opmærksomhed i klyngerne. Det store fokus på data bør heller ikke føre til yderligere bureaukrati for medarbejderne, men skal tage udgangspunkt i de data, der i forvejen genereres.
Endelig anbefaler FOA, at de faglige organisationer bliver nævnt i vejledningen som en væsentlig medspiller, der kan inddrages i sundhedsklyngernes arbejde.
Læs hele høringssvaret her