Brug for frivillige kræfter til ukrainske flygtninge
Mens ukrainere på flugt finder vej hertil, arbejder Dansk Flygtningehjælp på at styrke det frivillig-netværk, der skal hjælpe dem den første tid. ”Der kan være brug for dig,” lyder bred appel fra FOA-formand Mona Striib.
Hvor mange ukrainere, der vil søge til Danmark på grund af Ruslands invasion af hjemlandet, vides ikke præcist. Heller ikke, hvornår krigen finder en afslutning. Eller hvordan verden for den sags skyld vil se ud derefter.
”Situationen er horribel. Det er ubærligt at være vidne til det, der ligner den kolde krigs genopblussen. Men frem for at blive overmandet af en følelse af afmagt, må vi handle og vise, at vi bakker ukrainerne op i deres modstand mod Putins brutale styre,” siger FOAs forbundsformand Mona Striib.
FOA har samlet indtil nu støttet humanitært arbejde for ukrainere på flugt med samlet 1,272 millioner kroner. Den ene million går til Dansk Flygtningehjælps indsats i Ukraine, ved Ukraines grænser og til organisationens indsats for de ukrainere, som kommer her til landet.
”Det ligger i fagbevægelsens DNA at hjælpe mennesker, der udsættes for undertrykkelse og vold af en overmagt. Derfor hjælper vi også ukrainerne så godt, vi overhovedet kan. Vi skal også gøre vores til, at der bliver taget godt imod dem på arbejdsmarkedet. Men der vil også være brug for hjælp til alle mulige andre forhold i tilværelsen,” siger Mona Striib.
Oplevelser for børn og hverdagshjælp
Den første måneds tid efter ankomst til Danmark går for flygtningene med at få styr på de mest basale forhold, for eksempel bolig og at få indskrevet børnene i skole. Samtidig lægger kommunerne en integrationsplan, fortæller generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Charlotte Slente.
”Nogle få er parate til mere med det samme. Men de fleste er rystede over det, de har gennemlevet og befinder sig jo sådan set stadig i en krise. De skal have ro til at finde deres ben og falde til. Dernæst lytter vi til deres behov, og ud fra det bygger vi bro til de frivillige kræfter, vi har,” fortæller generalsekretæren.
Lige nu har Dansk Flygtningehjælp omtrent 6.000 frivillige. De fleste af dem er med i en af de 150 netværksgrupper, som findes rundt om i landet.
”Den første indsats handler mest af alt om at lytte til dem. At give dem en følelse af, at de hører til. Og for børnene handler det om at give dem nogle oplevelser. Tage dem på udflugter. Iværksætte lege. Det handler også om at vise dem rundt i lokalområdet. Fortælle dem, hvor kan man købe billigt ind. Ting, som kommunen hverken har eller skal have ressourcer til,” siger Charlotte Slente, der fortsætter:
”Dernæst handler det om at støtte dem i at mestre en hverdag. Det kan handle om at yde børnene lektiehjælp, at samtale på dansk, at få hjælp til at bruge NemID, eller at få hjælp til at forstå sin varmeregning eller huslejeopkrævning. Altså hverdagsrådgivning.”
Mangler frivillige efter corona
Alt det bliver der med flygtningene fra Ukraine behov for flere mennesker til at hjælpe med som frivillige. Traditionelt er der blandt FOAs medlemmer en ret høj interesse for at engagere sig i humanitært arbejde, eksempelvis som frivillige. Det får nu FOA og Dansk Flygtningehjælp til sammen at minde om, at der ikke mindst nu vil være brug for hjælp. Derfor: Har man et ønske om at deltage i de aktiviteter, der skal iværksættes for de ukrainske flygtninge, kan man komme med en uforpligtende tilkendegivelse til Dansk Flygtningehjælp.
”Der er egne i landet, hvor vi lige nu mangler frivillige i vores netværk, fordi corona midlertidigt har lukket nogle aktiviteter ned. I dag hjælper vi især afghanske, syriske og congolesiske flygtninge, og nu, hvor der kommer flere nødlidende mennesker hertil fra Ukraine, er det klart, at vi rigtig gerne vil samle flere kræfter til også at tage bedst muligt imod dem,” siger Charlotte Slente, der suppleres af Mona Striib:
”Mange har allerede gjort rigtig meget for at støtte ukrainerne. Givet økonomisk støtte ved indsamlinger. Doneret varmt tøj, soveposer og andre ting til lokale initiativer. Nogle har måske lyst til eller ligefrem brug for at gøre mere. At give tid og kræfter. Har man det sådan, synes jeg bestemt, man skal byde ind. Der kan være brug for dig,” siger forbundsformanden.
Både få og mange timer gør forskel
På baggrund af de behov, de ukrainske familier har, vil Dansk Flygtningehjælp i de kommende uger afgøre hvilke konkrete aktiviteter, der skal sættes i værk for den enkelte nytilkomne ukrainske familie. Selv om der måske går nogle uger, førend flygtningene er parate til at tage imod de frivilliges tilbud om støtte, er organisationen interesseret i at samle kræfter blandt frivillige, så hjælpen er klar, når den er nødvendig.
Interesserede kan således give en forhåndstilkendegivelse om, at de gerne vil hjælpe. Tilkendegivelsen er uforpligtende og handler alene om, at man giver organisationen lov at kontakte en og høre, om man kan se sig selv som frivillig i et af de projekter, der oprettes i ens eget geografiske område.
”Man kan byde ind med nøjagtig den indsats, man finder kræfter til at bidrage med, og der er mulighed for at blive knyttet både til projekter, der kræver mange timer, og projekter, som kun indebærer få timers arbejde. Alle kræfter er velkomne,” siger Charlotte Slente.
Konkret hvor mange ukrainske flygtninge, vi i Danmark skal forvente at tage imod, er ganske uklart, men foreløbigt har regeringen meldt ud, at Danmark er parat til at tage imod 20.000 ukrainere på flugt fra krigen. Flygtningene er fortrinsvis kvinder og børn.
Læs mere om Dansk Flygtningehjælps frivillignetværk på organisationens hjemmeside, hvor du også kan skrive dig op til at blive kontaktet.