Nyt katalog samler anbefalinger til rengøring i dagplejen
Under corona har rengøringsopgaverne tårnet sig op for dagplejerne. Selv om pandemien ebber ud, skal på fokus på den hygiejniske rengøring fastholdes. Derfor udgiver FOA og KL nu et fælles inspirationskatalog.
”Jeg oplever, at organiseringen af særligt mit legerum, hvor legetøjet enten er på hylder eller i kasser, giver mig et hurtigt overblik over, hvad der skal gøres rent. Det legetøj, som børnene ikke skal bruge, stiller jeg væk. Det betyder, at børnene fordyber sig mere i legen, og det andet legetøj ikke distraherer dem. Det betyder samtidig også, at der er mindre, der skal gøres rent hver dag.”
Sådan lyder et konkret råd fra en af de dagplejere, der har bidraget til et inspirationskatalog om rengøring i dagplejen, som FOA og KL har udarbejdet i fællesskab. En 20 siders folder, som formidler de gode eksempler på en god hygiejne- og rengøringspraksis i dagplejen – så den både tager afsæt i sundhedsmyndighedernes retningslinjer og tænker dagplejernes særlige vilkår – at de arbejder hjemme - ind.
For eksempel beskriver folderen hvilke kontaktpunkter, dagplejeren skal være opmærksom på i entré og modtagerum.
”Det er en god idé at afvaske, der hvor børnene sidder en gang om dagen og selve garderoben en gang om ugen, fx fredag, når børnene tømmer garderoben,” lyder det konkrete råd til rengøring netop i det rum. Også resten af dagplejerens hjem gennemgås.
Behov for fælles materiale
Overblikket er en tiltrængt hjælp til dagplejerne, mener næstformand for Pædagogisk Sektor i FOA Joan Lindskov.
”Meget tidligt under coronapandemien opstod der et helt enormt stort pres på dagplejerne. Det meste af landet var lukket ned, men dagtilbudsområdet blev hurtigt genåbnet. Og med det fulgte en lang række ekstra rengøringsopgaver, som skulle passes ind i en i forvejen 48 timer lang arbejdsuge, fordi eventuelle smittekæder blandt børnene skulle brydes. Der var forvirring omkring, hvordan og hvor meget, der skulle gøres rent, og dagplejerne blev næsten bombarderet med forskellige krav og retningslinjer, så det har været benhårdt,” siger hun.
Netop det store pres på dagplejerne er baggrunden for, at der var behov for at udarbejde fælles materiale med KL.
”Den nye folder ville have været rigtig god at have, da corona brød ud og presset på dagplejerne opstod i første omgang. Men selv om vi måske er heldige at komme af med corona nu, er det vigtigt at have denne her folder fremadrettet. Vi kommer til at fastholde fokus på rengøring, og min bekymring er, at dagplejerne kan komme til at gøre for meget rent. Derfor er det vigtigt, at dagplejerne har denne folder at stå på,” siger Joan Lindskov.
Retningslinjer skulle oversættes til dagplejen
De mange forskellige retningslinjer, dagplejerne blev mødt med under pandemien, skyldtes, at sundhedsmyndighedernes retningslinjer ikke omtalte dagplejen. I stedet fokuserede de på, hvordan der skulle gøres rent i daginstitutionerne, og så kunne man derfra forsøge at oversætte hvad det kunne betyde, når det i stedet var dagplejen, det handlede om. Det førte forvirrende nok til en myriade af regler i kommunerne.
En af dem, der tydeligt mærkede dagplejernes frustration, er Lotte Krarup, dagplejeleder i Ikast-Brande Kommune.
”Ingen glemmer foråret 2020. Vi skulle gøre legetøj rent to gange dagligt indenfor. Og også udendørs legetøj skulle gøres rent. Vi gjorde det bare. Vi vidste ikke, hvad corona var dengang. Vi vidste ikke, om man kunne dø af det. Så vi stod der med en masse utryghed og frygt,” siger Lotte Krarup, der talte sammen, at i løbet af bare en måned det forår, kom der ikke mindre end 23 meldinger om ændring af retningslinjerne for rengøring fra myndighederne.
”Det medførte også en både fysisk og mental træthed,” fortæller Lotte Krarup.
Slå smittekæder ned
Sammen med flere af sine kolleger i dagplejen har hun bidraget til den fælles folder med KL ved at lade sig interviewe om erfaringerne fra hendes kommune. For heller ikke hun er i tvivl om, at rengøring fremover vil have et forhøjet fokus i dagplejen. Men så meget desto vigtigere er det, at dagplejerne reelt har et værktøj at læne sig op ad.
”Jeg er ellers vokset op med, at man skal have en god mængde skidt. Så et meget stærkt fokus på rengøring ligger ikke i i mit DNA. Men verden har ændret sig, og vi kommer ikke til fremover at skulle gøre rent som før coronaen, vi kommer til at gøre rent som efter. Og der er et andet fokus på, hvordan der findes smittekæder og -kilder, som kan slås ned med et andet fokus på rengøring.”
Læs den fulde publikation ”Hygiejne i dagplejen – Gode eksempler, inspirationsmateriale og retningslinjer.”