”Vi slæber virkeligheden ind på de bonede gulve”
Når regeringen skal skrive ny ældrelov, er FOAs medlemmer blandt rådgiverne. De er hverdagens eksperter.
Mona Jepsen er social- og sundhedsassistent i ældreplejen igennem 12 år og medlem af FOA . Nu skal hun bruge sin erfaring til at skabe en ny ældrepleje til gavn for borgere og ansatte. Hun er en af seks FOA-medlemmer, som skal rådgive regeringen, når den skal skrive ny ældrelov.
”Det er lidt vildt, synes jeg. Det er ikke hver dag, man får invitationer fra ministeriet. Det er jo en stor opgave. Jeg er da stolt,” siger Mona Jepsen.
Ældreplejen skal ændres fra bunden. Det var beskeden fra Statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale. Derfor har regeringen sat gang i et arbejde, der skal skrive en helt ny ældrelov. Den nye ældrelov skal gøre op med bureaukrati, papirarbejde og kontrol og sikre tid til den vigtigste: Omsorgen for den ældre og relationen mellem den ældre og medarbejderne.
Til at guide det arbejde har regeringen nedsat et rådgivende panel og tre ekspertgrupper, som skal hjælpe regeringen og komme med vurderinger af konkrete forslag fra hverdagen til en ny ældrelov.
”Jeg vil selvfølgelig bringe min faglighed og min hverdag med ind. Det, jeg ser, hører og mærker, når jeg er på arbejde. Det er det, jeg tager med – hverdagserfaring og hverdagspraksis,” siger Mona Jepsen.
Hun arbejdede tidligere i hjemmeplejen, og nu er hun på et plejehjem for mennesker med demens.
” Vi har brug for at få mere nærvær med borgerne ind i hverdagen. Man kan bedre hjælpe, når man har tid og ro til opgaven. Det giver også større faglig tilfredshed,” mener Mona Jepsen.
Panelet består af medarbejdere, plejehjemsledere, ældre og pårørende og repræsentanter fra centrale organisationer. De tre ekspertgrupper består blandt andre af forskere, centrale interessenter og kommunale ældrechefer. De tre ekspertgrupper skal arbejde mere i dybden med konkrete problemstillinger og dilemmaer inden for en række temaer, herunder de gennemgående udfordringer, der knytter sig til kvalitet, styring og regelforenkling
I både panelet og ekspertgrupperne er FOA godt repræsenteret med både konsulenter og medlemmer, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere, der som hverdagseksperter skal sørge for, at arbejdet med loven også tager højde for virkeligheden i Danmark. Der er tre FOA-medlemmer i panelet og en i hver af de tre ekspertgrupper.
”Det er vigtigt, at vi ikke kun gør det godt, men også gør det grundigt. Loven skal skabes i et møde mellem de to mennesker: den ældre og den ansatte. Det starter med spørgsmålet: Hvad er vigtigt for dig? Derfor er vi både glade og stolte over, at vi har seks FOA medlemmer med, som hver især har deres daglige gang i ældreplejen. Jeg er ikke i tvivl om, at det får stor betydning for arbejdet og resultatet. Man kan sige, at vi slæber virkeligheden ind på de bonede gulve,” siger Torben Klitmøller Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, der også sidder i regeringens ældrelovspanel.