Mad og måltider kan mere end at mætte
Kost- og Ernæringsforbundet, FOA, Ældre Sagen og FOA er gået sammen om et udspil, der opfordrer politikerne til at gøre fokus på mad og måltider til en større del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen.
Mad og måltider kan mere end mætte. Det handler om livskvalitet, samvær og ikke mindst sundhed. Derfor gemmer der sig også et kæmpe potentiale i at tage ernæring mere alvorligt. I særdeleshed for vores ældre medborgere.
En undersøgelse fra 2022 viser, at 60 procent af de indlagte på Aarhus Universitetshospital over 65 år var i risiko for underernæring. Og Sundhedsstyrelsen vurderer, at omkring 60 procent af de ældre i plejebolig eller i hjemmeplejen er i risiko for underernæring.
Derfor er Kost og Ernæringsforbundet, Ældre Sagen og FOA gået sammen om et politisk udspil med fem forslag til, hvordan mad og måltider bør være en del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen - til gavn for både den enkelte ældre og for samfundet.
”Sund og nærende kost kan være med til at nedsætte sygelighed og bidrage til bedre psykisk og fysisk funktionsniveau, trivsel og livskvalitet for de ældre. Derfor er rammerne omkring måltidet også vigtige. Personalet skal være med til at fremme lysten til at spise maden - de ældres appetit skal stimuleres og deres livskvalitet øges,” fortæller Pia Heidi Nielsen, sektorformand i FOA.
Forslaget fra de tre organisationer skal bidrage til en værdig og sund alderdom, hvor alle ældre, der modtager mad i egen bolig, bor på plejehjem eller er indlagt på sygehus, hver dag får ernæringsrigtige, appetitlige og velsmagende måltider, der passer til deres individuelle behov. Det er der ifølge organisationerne stort potentiale i. I Norge viste en rapport i 2022, at sygdomsrelateret underernæring hvert år koster det norske samfund 31 milliarder norske kroner - svarende til knap 22 milliarder danske kroner.