Hver fjerde ansatte i ældreplejen er ufaglært
Kommunerne ansætter flere og flere ufaglærte i ældreplejen. Det går ud over kvaliteten, mener FOA. Tallene varierer stort kommunerne imellem.
Af: Claus Walther
Mens antallet af ældre kun går en vej, nemlig op, så falder andelen af faglærte medarbejdere i ældreplejen konstant. Det viser ny gennemgang af kommunernes data.
”Udviklingen går den forkerte vej, og det kan kun gå ud over kvaliteten af den omsorg og hjælp vi kan tilbyde vores ældre. Der er ingen tvivl om, at de ufaglærte også gør deres bedste, men det kræver uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA.
Hun forklarer, at så højt et antal kolleger uden faguddannelse lægger en øget arbejdsbyrde på de faglærte medarbejdere.
”Vi står i en situation, hvor vi skal sikre os at alle kompetencer bliver taget i brug, men det her trækker i den modsatte retning.,” mener Tanja Nielsen.
Andelen af ufaglærte medarbejdere i ældreplejen er steget i 91 ud af 98 kommuner over de seneste fem år. I 2024 er næsten 25 procent af de ansatte på landsplan ufaglærte. Det viser en gennemgang af data over kommunernes ansatte på social- og sundhedsområdet, som FOA har lavet. I 2019 var tallet på 17,7 procent.
FOA: Stigning i antallet af ufaglærte i ældreplejen
Der er store variationer kommunerne imellem. Aarhus kommune, som ligger helt i toppen af listen har 36 procent ufaglærte på social og sundhedsområdet, mens Brøndby kommune kun har 10 procent.
” Vi er nødt til at vende udviklingen. Det skylder vi de borgere, der skal have pleje og omsorg i fremtiden og de dygtige medarbejdere, der hver dag knokler i ældreplejen. Vi har brug for alle mand om bord, vi skal blot sikre at man får tilbudt et uddannelsesforløb, så man bliver klædt på til de komplekse opgaver fremtidens ældrepleje kommer til at bestå af, ” siger Tanja Nielsen.
Hun mener, at udviklingen er særligt bekymrende, fordi den kommer ovenpå nye tal, der viser, at der om blot 10 år vil der være 45 procent flere ældre over 80 år i Danmark end i dag. Det er næsten 150.000 flere end i dag.
”Vi skal have flere i uddannelse og mulighed for flere fuldtids- frem for deltidsstillinger. Og så er det helt centralt at vi får gennemført en ny ældrelov, der både kan gøre det mere attraktivt at arbejde på området og skabe bedre forhold for de plejetrængende ældre. Det handler om at give medarbejdere og borgere de ressourcer de har brug for og frihed til i samarbejde at tilrettelægge plejen,” siger Tanja Nielsen.