FOA bag 40 forslag mod børnefattigdom

Som samfund har vi i Danmark rige muligheder for at afskaffe fattigdom blandt børn. Sammen med 20 andre organisationer kommer FOA nu med et udspil til bekæmpelse af børnefattigdom.

Vinterens første frostgrader har allerede sat ind. Mens kulden giver børnene i skolegården friske røde kinder, bider den også nogle i fingre og tæer. Dem, som ikke har varme vanter. Vinterstøvler. Eller en flyverdragt. Fordi forældrene ikke har råd.

I alt lever godt 47.000 børn lige nu i fattigdom herhjemme, viser tal fra Danmarks Statistik. Det tal er alt for højt, siger formand for FOA Mona Striib:

”Det er ubærligt mange. Det er børn, der risikerer at stå ude i kulden både bogstaveligt, men også i overført betydning, for der er ikke penge til, at de kan være med i de fællesskaber, børn har, når de tager til fødselsdag hos hinanden, tager i biografen eller går til sport,” siger hun.

Sammen med 20 andre organisationer står FOA bag et udspil til en handleplan, der netop skal nedbringe antallet af børn, der vokser op i fattigdom herhjemme.

Børn skal grundlæggende have ret til at blive beskyttet mod fattigdom i barndommen, lyder den første anbefaling. Der skal igen indføres en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Og familier i fattigdom skal have et ydelsesløft.

Andre forslag lyder, at rammerne for at arbejde med børn i fattigdom i daginstitutioner skal forbedres, så der er ressourcer til arbejdet med børn i udsatte positioner. Det kræver mere pædagogisk uddannet personale. I skolen skal vi sætte stop for egenbetaling af eksempelvis klasseudflugter, studieture, nissegaver og klassefester. Og så skal alle børn i fattigdom have mulighed for at få friplads i SFO’en.

Gratis skolemad er også et forslag. I sidste uge satte regeringen en fireårig forsøgsordning med skolemad på finansloven, hvoraf en del af forsøget kører med fuldt finansieret madordning, en anden del med delvis forældrebetaling.

”Det er rigtig godt med den forsøgsordning. Men det afgørende er, at det for børn fra fattige familier bliver helt gratis,” siger Mona Striib, der også er glad for, at der bliver indført forsøg med kulturpas bestående af økonomisk støtte på 2.000 kroner til fritidsaktiviteter, kultur og idræt for børn.

Samlet kommer de 21 organisationers handleplan med 40 konkrete anbefalinger.

”Vi viser med vores udspil, at vi har rige muligheder for at løfte børn ud af fattigdom. Det har vi pligt til at gøre nu, så nu er det politikernes tur til at gribe bolden. Ingen børn fortjener at vokse op med meget mindre end andre. Fattigdom trækker også tunge spor ind i voksenlivet. De klarer sig gennemsnitligt dårligere i skolen. Flere risikerer at blive kriminelle. Jo større børnene bliver, desto større problemer får de. Derfor er det så vigtigt at gøre op med børnefattigdom,” siger Mona Striib.

De 40 anbefalinger er udgivet og vil blive præsenteret på en konference på Christiansborg tirsdag den 26. november 2024.

De 21 organisationer bag udspillet er en del af netværket ‘Børn i Fattigdom? Nej tak’. De er:
Red Barnet, Mødrehjælpen, Kirkens Korshær, Dansk Folkehjælp, Enestående Forældre, HOME-START Familiekontakt, Dansk Socialrådgiverforening, BROEN – Danmark, BUPL, Børnerådet, Børnesagens Fællesråd, DRC Dansk Flygtningehjælp, Dansk Sygeplejeråd, FOA, Kofoeds Skole, Fonden LivaPeople, Foreningen Grønlandske Børn, Forældrenes Landsorganisation FOLA, Unicef, Landsforeningen Livsværk, DUI-Leg og Virke.