Kæmpe lokale forskelle i hjemmehjælp til ældre borgere
Det er ikke ligegyldigt, hvor man bor i Danmark, hvis man har brug for hjemmehjælp. Nye tal viser store forskelle i visiterede hjemmehjælpstimer fra kommune til kommune.
Det betyder noget, hvor man bor i Danmark, hvis man er ældre plejetrængende borger. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som FOA har analyseret.
De ældre i Region Hovedstaden og Region Sjælland modtager flere timers hjemmehjælp sammenlignet med ældre vest for Storebælt. I Region Hovedstaden og Sjælland er gennemsnittet 3,2 timers hjemmehjælp pr. ældre på 67 år eller ældre. Til sammenligning modtager de ældre i Region
Syddanmark og Region Nordjylland 2,6 timers hjemmehjælp pr. uge.
Hjemmehjælpstimerne dækker over både hjælp til personlig pleje og praktisk hjælp.
”Jeg frygter, at den store forskel i visiterede hjemmehjælpstimer handler om, at mange kommuner har været ude i det, der på bureaukratisk dobbeltsprog hedder budgettilpasning, men reelt handler om, at man har sparet på velfærden for at få budgettet til at passe.
Det kan vi ikke være bekendt over for vores ældre medborgere,” siger Tanja Nielsen, sektorformand i Social- og Sundhedssektoren i FOA.
”Det er noget af det værste en social- og sundhedsassistent eller -hjælper kan opleve, når man ikke har tiden og ressourcerne til at give en plejetrængende borger den hjælp, de reelt har brug for.”
Der er også stor forskel kommunerne i mellem i de forskellige regioner. I Nordjylland ligger Frederikshavns Kommune i top med 3,4 timers hjemmehjælp om ugen i gennemsnit, mens Morsø Kommune ligger i bund med kun 1,6 ugentlige timer. Morsø er også den kommune der ligger lavest på landsplan.
”Det er klart, at der kan være flere grunde til de store forskelle i visiterede hjemmehjælpstimer. Nogen har jo brug for mere hjemmehjælp end andre. Og forskellene kan også skyldes, at kommunerne organiserer hjemmeplejen forskelligt. Men jeg frygter, at det også handler om, at ældre fra i forvejen pressede kommuner, får mindre hjælp, fordi økonomien mangler,” siger Tanja Nielsen.
”Lige nu sidder kommunalpolitikerne og forhandler budgetter for næste år, og mange steder er velfærden truet af flere nedskæringer, trods flere penge til kommunerne. Det er bekymrende, hvis de lokale prioriteringer igen kommer til at gå ud over de ældre.”
Generelt har Danmarks ældre borgere oplevet et fald i hjemmehjælpstimer gennem de seneste mange år. I 2008 fik næsten halvdelen af alle ældre over 80 år hjemmehjælp. I 2023 er det under hver tredje i den aldersgruppe, der får hjælp via kommunen.