Pressemeddelelse
En håndsrækning til mennesker med demens
Danskerne skal til at lære et nyt symbol at kende, der skal gøre Danmark mere demensvenligt. Symbolet er en håndsrækning, der skal gøre det tryggere for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.
90.000 danskere lever med demens, og omkring to millioner danskere over 18 er i berøring med demens som pårørende, bekendte eller gennem deres arbejde. Selvom mange danskere har demens inde på livet, er det dog langt fra alle, der kender til de tidlige stadier af demens og ved, at man godt kan have demens og på mange måder have et liv som alle andre. Et liv, hvor fritidsaktiviteter, kulturelle oplevelser og en almindelig indkøbstur stadig er en del af hverdagen.
Derfor har FOA som en del af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark været med til at udvikle et symbol, der skal give omverdenen bedre mulighed for at hjælpe og udvise tålmodighed til mennesker med demens.
“FOA har gennem mange år sat stort fokus på arbejdet med demens, og det fokus er vigtigt at fastholde. Vi håber derfor, at symbolet bliver et godt hjælpemiddel til mennesker med demens, og at det kan hjælpe med, at vi alle bliver mere opmærksomme på udfordringerne ved demens,” siger formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.
Hvis symbolet skal have den ønskede effekt, så er kendskab til symbolet - og til demens generelt - afgørende. Symbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens, og er et frivilligt hjælpemiddel. Symbolet kommer i et kit, hvor der er flere elementer, der kan bruges efter behov – synligt eller mere diskret.
Det er et redskab, der forhåbentligt kan gøre det tryggere for mange mennesker med demens, og samtidig være med til at åbne dialogen om sygdommen.
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har tre simple råd, du kan følge, hvis du møder nogen med symbolet og oplever, at der er behov for konkret hjælp:
Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej
Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, der har eksisteret siden 2017, og består af 12 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, BL – Almene Boliger, Dansk Sygeplejeråd, Danske Fysioterapeuter, Danske Professionshøjskoler, Demenskoordinatorer i Danmark, Ergoterapeutforeningen, FOA, Faglige Seniorer, Pårørende i Danmark, Socialpædagogerne og Ældre Sagen.
Fakta om demenssymbolet