Dagplejere i knæ: Hårdt brug for inflationspakke
Får dagplejere ikke del i regeringens inflationspakke, risikerer vi, at flere af dem forlader faget. Mange har nemlig svært ved at betale for driften af dagplejen efter prisstigningerne, advarer FOA.
Siden inflationen og de stigende energipriser satte ind, er udgifterne til at drive dagplejen steget markant for rigtig mange dagplejere. Det er sket, uden at de er blevet kompenseret, og det er helt uholdbart. Derfor skal der åbnes op for, at de får del i den inflationspakke på to milliarder kroner, som regeringen har med i sit finanslovsudspil.
Sådan lyder opråbet fra formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.
”De to milliarder er ikke øremærket endnu. Men det er helt afgørende, at dagplejere også kan få del i den pulje, for selv om der er tale om et kommunalt dagtilbud, står de helt alene med de himmelhøje forbrugsafgifter og priser på dagligvarer, som de skal bruge til at give børnene sunde måltider – og i det hele taget til at sikre kvalitet i dagplejen. Rigtig mange dagplejere er simpelthen i knæ,” siger Kim Henriksen.
Selv om dagplejen er en del af de kommunale dagtilbud, er det dagplejerne selv, der betaler for driften af dagplejen. Det vil sige, at udgifter til mad, vask af hagesmække, håndklæder, rengøring, vedligeholdelse af lokaler, varme i opholdsrum, strøm til lys og alle andre udgifter, betales af dagplejerens private økonomi. Til at dække udgifterne har dagplejerne til gengæld et standardfradrag på 60 procent af deres indkomst.
”Dagplejerne finansierer driften af et kommunalt dagtilbud via et skattefradrag, som ikke er blevet udvidet under inflationskrisen. Derfor er de stigninger, vi oplever i priser på dagligvarer og energi en enorm udfordring for rigtig mange. Hvis ikke de får en krisepakke, ser vi med bange anelser frem mod vinteren, hvor der også skal skrues op for både varme og lys,” siger Kim Henriksen.
For Kim Henriksen er bekymringen, at der er dagplejere, som skifter til andet arbejde, fordi de ikke længere kan få økonomien til at hænge sammen. Det vil være et stort problem, da dagplejemanglen allerede i dag er voldsom og da vi frem mod 2030 vil komme til at mangle 5.000 nye dagplejere, fordi børnetallet stiger og en del nuværende dagplejere når pensionsalderen.
”Dagplejen er det dagtilbud, der scorer højest på samtlige parametre i den seneste forældretilfredshedsundersøgelse. Samtidig ligger dagplejere i top på arbejdsglæde. Skal vi sikre børnefamilierne, at de fortsat kan bruge dette her højkvalitetstilbud som dagtilbud, skal politikerne vågne op til dåd og sætte ind med en krisepakke til dagplejerne,” siger Kim Henriksen.