Bombe under økonomiforhandlingerne: Udgifterne til demografien fordobles næste år
Nye tal for befolkningstilvæksten får kommunernes udgiftsbehov til at eksplodere, det er blandt andet flygtninge fra Ukraine, der sender tallene på himmelflugt.
Lige nu sidder regeringen og kommunerne i forhandlinger om næste års økonomi. Tidligere har Finansministeriet beregnet, at kommunerne i 2023 skal have tilført 1,25 milliarder kroner ekstra for at følge med befolkningsudviklingen – den såkaldte demografi – men nu viser beregninger, på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik, at beløbet, kommunerne skal have tilført, kan blive mere end det dobbelte.
”Det er intet mindre end en bombe under den kommunale økonomi,” siger FOAs formand Mona Striib.
”Hvis vi bare skal være i nærheden af at bevare velfærden for danskerne, med det stigende antal børn og ældre og syge, så må Nikolaj Wammen vågne af sin døs og sørge for at sikre kommunerne den nødvendige økonomi.”
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at befolkningen fra 2022 til 2023 vokser med ca. 51.000 personer, svarende til en stigning på ca. 0,87 procent. Det betyder ifølge beregninger fra fagforeningen FOA, at de samlede udgifter stiger med 1,08 procent, svarende til 3 milliarder kroner ekstra i 2023, hvis vi skal opretholde serviceniveauet fra 2022.
”Den udfordring kommer regeringen til at tage alvorligt. Ellers vil vi opleve, at kommunerne gennemfører besparelser, der vil ramme den kommunale kernevelfærd såsom børnepasning, skoler og ældre,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.
Den samlede befolkningsstigning bliver omkring 50.000 mennesker, heraf godt 30.000 ukrainske flygtninge, af dem er ca. halvdelen børn. Det giver en samlet stigning i antallet af børn, der ellers stod til at falde i 2023.
”Ingen ved hvordan og hvor længe krigen i Ukraine fortsætter, men uanset hvor mange flygtninge, der kommer, hvor længe de bliver, og hvor meget de kommer til at trække på den offentlige velfærd, viser tallene, at regeringen skyder langt under målet, når den tror, at den kan klare det demografiske træk i kommunerne indenfor 1,25 milliarder kroner. Alternativt må den sige ærligt, at vi ikke i fremtiden kan forvente den velfærd, vi ellers er blevet sat i udsigt,” siger Mona Striib.
Forhandlingerne mellem KL og regeringen om rammerne for kommunernes økonomi i 2023 – Økonomiaftalen – begyndte den 10. maj og forventes afsluttet i begyndelsen af juni.