Økonomiaftale kommer til at koste kvalitet
Regeringens aftale med regionerne om sygehusvæsenets økonomi er den strammeste i mange år, det kommer til at kunne mærkes på kvaliteten, mener fagforbundet FOA
Regeringen og regionerne har indgået en aftale, der betyder, at der tilføres godt 1 mia. kr. ekstra til driften af sundhedsvæsnet. Det svarer til de stigende udgifter som følge af den demografiske udvikling. Det er positivt, mener fagforbundet FOA. Men derudover er det småt med lyspunkterne i en meget stram aftale
”Det er selvfølgelig positivt, at pengene følger med, når vi bliver flere ældre og børn, og vi lever længere. Det løfte lever den nye økonomiaftale op til. Men det rækker ikke, hvis vi skal følge med de nye behandlinger og ny medicin. Hvis man ikke kan eller vil levere det, så kommer det til at gå tilbage med sundhedsvæsenet. Så enkelt er det” siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.
Hun understreger at personalet i sygehusvæsenet allerede løber meget hurtigt, og at der ikke kan hentes mere ad den vej.
”Penge og personale er ganske simpelt ikke fulgt med ambitionerne. Og det mærker vi i dag. Personalet er presset ud over det yderste, og borgerne mærker det dagligt, når de møder systemet. Der er for mig ingen tvivl om, at denne stramme aftale kommer til at kunne mærkes på kvaliteten af behandlingerne i sundhedsvæsenet,” siger Mona Striib
Udover den ekstra milliard til at dække befolkningsudviklingen indeholder aftalen en række såkaldte effektiviseringer og rationaliseringer blandt andet i brug af konsulenter, som regionerne kan bruge til at forbedre økonomien.
”Det er altid positivt, hvis vi kan gøre ting bedre og spare penge som kan gå til behandlinger, men det giver også mindelser om de omprioriteringsbidrag der plagede sundhedsvæsenet i årevis, hvor regeringen hvert år indregnede 2 procent i produktivitetskrav, om det så kunne lade sig gøre eller ej,” siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.
Han påpeger, at netop nu diskuterer de politiske partier og organisationerne en sundhedsreform, der skal forbedre og udbygge vores fælles sundhedssystem. Og at det kræver ressourcer, hvis det skal lykkes.
”Der er masser af ønsker og planer, og det er en stor opgave, der skal løftes. Derfor er det også vigtigt, at denne historisk stramme aftale er en engangsforeteelse, fremkaldt af en akut økonomisk krise, som finansministeren siger, og ikke noget vi skal opleve, gentager sig i fremtiden,” siger Thomas Enghausen.