Handicapudspil har gode perspektiver
Regeringens udspil på det specialiserede socialområde rummer en række gode, nødvendige tiltag som skal styrke tilbuddene til børn, unge og voksne. Dog henstår flere spørgsmål ubesvarede.
Regeringen har endelig præsenteret deres plan for at styrke specialiseringen på socialområdet.
”Det er positivt, at regeringen har set på de ting, der har virket på sundhedsområdet med udvikling af specialer og at de med udspillet vil overføre de erfaringer til det specialiserede socialområde. Der er i den grad brug for en øget specialisering”, siger formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.
Regeringen ønsker med udspillet at oprette ca. 20 faglige specialer med beskrivelse af målgruppe. Samtidig stilles der krav om uddannelse og kompetencer på højt specialiserede tilbud og på tilbud til anbragte børn og unge samt opkvalificering af det øvrige socialområde.
Og det giver god mening, mener formand for Pædagogisk Sektor i FOA Kim Henriksen.
”Det er altafgørende, at anbragte børn og unge og voksne med særlige og komplekse behov bliver mødt af de rette kompetencer.”
”Man skal også gøre en stor indsats for at sikre et kompetenceløft blandt de nuværende medarbejdere. Udover at løfte kvaliteten og specialiseringen, kan det være med til at løse de udfordringer, der er lige nu med at rekruttere og fastholde medarbejderne på området,” siger han.
Det er dog vigtigt, at der følges op med en generel rekrutteringsindsats på tværs af velfærdsområdet for at få flere faglige medarbejdere på både ældre-, børne og socialområdet.
”Som det ser ud i dag, mangler vi medarbejdere med den rette faglighed – og ikke kun på det specialiserede område. Vi ser flere ikkeuddannede og vikarer. Et bedre, mere specialiseret tilbud med de rette faglige kompetencer vil være et attraktivt arbejde for mange. Men jeg er bekymret for, at det vil betyde, at resten af børne-, social- og ældreområdet kommer til at blive støvsuget for faglige medarbejdere,” siger Torben Hollmann.
Og det er vigtigt at krav om kapacitet, specialisering og kompetencer kommer til at gælde alle tilbud, mener han.
”Hvis vi skal sikre tilbud af høj kvalitet til alle, der har brug for det, kræver det at kravene om blandt andet kompetencer og en afgrænsning af målgrupper gælder for både offentlige og private tilbud, så vi ikke står tilbage med one-size-fits-all tilbud, som rummer borgere med en lang række forskelle behov, som man umuligt kan efterkomme,” siger Torben Hollmann.
Han efterlyser også mere konkrete bud på finansiering.
”Vi kan helt sikkert indrette det specialiserede socialområde på en bedre, mere effektiv måde. Men opkvalificering, flere kompetencer, større kapacitet og bedre visitation er store krav til kommunerne, som i forvejen er pressede på udgifterne på området. Det er altafgørende, at der er den rette finansiering til at bakke de fine tanker om indretningen af det specialiserede socialområde op.”
”Problemerne på det specialiserede socialområde er ikke opstået hen over natten, og løsningen kommer ikke i morgen. Det tog 10 år at lave en specialeplan på sundhedsområdet, men som nu fungerer. Det kommer til at være et langt, sejt træk at få socialområdet hen, hvor det bør være,” siger Torben Hollmann.