Lad os så komme i gang med den ældrelov
Ny rapport om ældreplejen er et godt udgangspunkt for handling. Og den handling bør komme hurtigt, mener fagforbundet FOA
I sin nytårstale lovede statsministeren en ny, kort og præcis ældrelov med fokus på værdighed, selvbestemmelse og et opgør med dokumentationstyranniet. På den baggrund nedsatte regeringen et rådgivende panel og tre ekspertgrupper, der havde til formål at rådgive regeringen i arbejdet med en ny ældrelov. Nu foreligger rapporten fra det arbejde. FOAs Torben Hollmann mener, at rapporten er et godt fundament for det videre arbejde.
”Per Okkels’ rapport indeholder en række gode forslag, som kan danne grundlaget for en ny ældrelov. Nu er det op til politikerne at gribe muligheden og ignorere valgtrommerne og glemme de gustne overlæg. Vi har ganske enkelt brug for et nationalt kompromis på området. Vi kender den rigtige retning med små tværfaglige teams, hvor borger og medarbejdere kender hinanden, og hvor visitationen foregår tæt på den enkelte,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
”Hvis vi savner noget i rapporten, er det mere tydelige anbefalinger, som overlader mindre til politikernes fantasi. Det er vigtigt, at det videre arbejde bygger på konkrete erfaringer fra virkeligheden frem for en forestilling om, hvordan virkeligheden ser ud.”
Det rådgivende panel og ekspertgrupperne blev sammensat af repræsentanter fra centrale organisationer, forskere, medarbejdere og ledere med praksiserfaring fra ældreplejen samt pårørende og de ældre selv. Torben Hollmann har arbejdet med hele vejen, sammen med repræsentanter bredt fra fagforeningen.
”For FOA har det været vigtig at bære stemmerne og erfaringerne ude fra virkeligheden ind i udvalgsarbejdet. Vi har en sjælden mulighed for at reformere et vigtigt område som ældreplejen. Og så er det særligt vigtigt, at vi gør det rigtigt. Vi har brug for en ældrepleje, hvor tidstyranni og lange beslutningsgange er væk, og det er de ansattes faglighed og de ældres behov, der er i centrum,” fastslår Torben Hollmann.
Han mener, at det vigtige nu er, at det ikke bliver ved de gode intentioner. Nu skal det politiske niveau på banen, og nu skal de handle.
”FOA har længe talt for, at ældreplejen i Danmark trænger til et alvorligt serviceeftersyn, hvor den ældres behov og de ansattes faglighed sættes over regler og systemer. Derfor har vi også store forventninger til det, der skal ske nu. Vi har brug for at sætte en ny retning for ældreplejen, så vi har mulighed for at rekruttere og fastholde de mange dygtige medarbejdere, vi har brug for i fremtiden,” siger Torben Hollmann.