Trods personalemangel: Deltidsansatte får afslag på ønske om flere timer

Selv om de store velfærdsområder hungrer efter arbejdskraft, er tusindvis af ansatte på deltid mod deres vilje, viser undersøgelse. Indlysende, at vi bør indføre ret til fuldtid, siger FOA-formand Mona Striib.

Problemerne med at skaffe tilstrækkeligt mange ansatte til nutidens og fremtidens velfærd er bredt anerkendt. Andelen af ældre med behov for pleje stiger markant i de kommende år. Det samme gør børnetallet. Men selv om rekrutteringsproblemerne allerede nu presser velfærden, findes der tusindvis af ansatte, som arbejder på deltid mod deres egen vilje og som endda får nej fra deres arbejdsgiver til at gå op i tid.

”Det virker helt barokt, at vi står med et arbejdsmarked, der er stort set støvsuget for arbejdskraft, og så er der samtidig fagligt dygtige mennesker, der bliver fastholdt i deltidsstillinger, selv om de gerne vil lægge flere timer på deres arbejde,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib.

Det er en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt knap 2.100 deltidsansatte, som får formanden til at pege på, at der er behov for at indføre en ret til fuldtid.

Helt konkret viser undersøgelsen, at hver femte, som i dag arbejder under 37 timer, er interesseret i at gå op i tid inden for de næste to år. Godt halvdelen af dem, nemlig 10 procent af de deltidsansatte, er endda interesserede at få flere timer med det samme. Men når de har spurgt deres arbejdsgiver, om de kunne få flere timer, har 6 ud af 10 deltidsansatte fået afslag på deres ønske.

”Man skulle jo tro, det var gefundenes fressen for arbejdsgiverne, at der er ansatte, der vil arbejde mere, når nu vi står i så voldsom en rekrutteringskrise, som vi gør. At arbejdsgiverne ligefrem kan finde på at takke nej endda til så mange medarbejdere, der vil have flere timer, viser med al tydelighed, at vi har brug for at indføre en ret til at arbejde fuldtid,” siger Mona Striib.

Sammen med de øvrige organisationer i Forhandlingsfællesskabet har FOA ellers et godt samarbejde med Regionerne og KL om at få flere på fuldtid.

”Det er et superfint fælles projekt. Derfor er det også frustrerende, så mange får et nej, siger Mona Striib.

I juli sendte FOA tal på gaden, der viste, at man alene i ældreplejen ville kunne skaffe det, der svarer til 2.000 fuldtidsstillinger ekstra, hvis alle med ønske om at komme op i tid begyndte at arbejde fuldtid.

Nye beregninger viser, at samme manøvre for deltidsansatte pædagogmedhjælpere, pædagogiske assistenter og omsorgsmedhjælpere ville give ekstra timer svarende til over 1.100 fuldtidsansatte i pædagogiske tilbud landet over. Stillinger, der er hårdt brug for på grund af både et stigende børnetal og implementeringen af minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver.

”Det skal være muligt at arbejde deltid, fordi det i perioder af tilværelsen kan være nødvendigt for den enkelte. Men det skal være en ret at arbejde fuldtid. Samfundet går glip af uhyrligt store mængder arbejdskraft,” siger Mona Striib, der videre påpeger:

”Børn og borgere går også glip af, at der bliver større kontinuitet og sammenhæng, når flere arbejder mere. Og de ansatte går glip af at kunne optjene en fornuftig livsindkomst og pension. Så vi taber alle ved ikke at skrue op for timetallet.”

Andelen af FOA-medlemmer, der arbejder 37 timer om ugen eller mere, er steget fra 34 procent i 2019 til 42 procent i 2022. Samtidig er andelen af medlemmer, der arbejder deltid faldet fra 49 til 37 procent.

Mona Striib 

Forbundsformand

Mobil: 23 41 41 98