Pressemeddelelse
Madvalg i daginstitutioner skal afskaffes
Overflødige og forudsigelige madvalg giver urimelige arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener.
Hvert andet år skal forældre stemme om, hvorvidt, der skal være madordninger eller ej i deres børns daginstitution. Sådan har det været i 13 år, siden det i dagtilbudsloven blev besluttet, at alle landets kommuner er forpligtet til, at de med de såkaldte madvalg skal sørge for, at forældre til børn i vuggestuer og børnehaver stemmer om børnenes madordninger hvert andet år.
Derudover viser en ny gennemgang, Fagbladet FOA har lavet på baggrund af aktindsigter i alle kommuner, at madvalget sjældent rykker noget, og mest af alt er en bureaukratisk øvelse. Kun i ni tilfælde er det sket, at forældrene i et dagtilbud har fravalgt madordningen – blot for at vende tilbage til den igen efter næste afstemning. Og i blot fem tilfælde har forældrene vekslet et ja til frokostordninger til et foreløbig permanent fravalg.
Derfor mener Kost og Ernæringsforbundet og FOA, at dagtilbudsloven skal ændres. Madordninger bidrager med strukturelle fordele i forhold til trivsel og sundhed, ligesom madvalg giver ansatte i køkkenerne nogle urimeligt barske ansættelsesvilkår.
Hvis forældrene beslutter, at deres børn skal have hjemmesmurte madpakker i stedet for varm mad i daginstitutionen, mister de madprofessionelle i køkkenet deres job.
- Det er en fjollet og bureaukratisk ordning. Tallene viser, at forældre gerne vil betale for børnenes mad, når de er sikre på, at kvaliteten er i orden. Og det er den de steder, hvor maden bliver lavet i institutionen. Løsningen er, at alle dagtilbud har et produktionskøkken, siger Pia Heidi Nielsen, der er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA.
Madvalgene udspringer af, at Folketinget i 2009 vedtog, at alle børn i vuggestuer og børnehaver har ret til et dagligt forældrebetalt og sundt frokostmåltid. Ambitionen var at forebygge overvægt hos de 0 til 6-årige, og derudover handlede det også om at undgå ulighed i sundhed og sikre nærende mad til socialt udsatte børn.
I sidste øjeblik fik regeringspartierne Venstre og Konservative kolde fødder og bakkede ud. Med støtte fra Liberal Alliance og Dansk Folkeparti blev de enige om, at forældrene hvert andet år skulle have mulighed for at fravælge den såkaldt tvungne madordning.
Madvalgene er altså et politisk kompromis, der har medført uholdbare arbejdsvilkår for ansatte i daginstitutionernes køkkener og en stor bunke skrivebordsarbejde for ansatte i kommunerne, påpeger de to forbund:
- Måltidsvaner og sundhedsadfærd grundlægges i barndommen og har indflydelse på vores livsvalg i voksenlivet, så derfor skal vi give alle børn i hele Danmark gode vaner med sig videre i livet. Ellers få vi aldrig nedbragt ulighed i sundhed eller gjort noget ved overvægt. Madordninger bør være permanente og en del af kernevelfærden, så alle børn, uanset kommunegrænse, får lige adgang til et godt måltid mad, siger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet.
Netop i dag bliver Maddag afviklet for 10. gang i 277 daginstitutioner i hele Danmark. Her laver kostfagligt personale mad og aktiviteter, som lægger op til fællesskab og kreativitet omkring maden i køkkenet og på stuerne