Pressemeddelelse
SOSU-mangel truer de ældres velfærd
Nye tal viser, at de danske kommuner skal skaffe næsten 25.000 flere SOSU-ansatte frem mod 2034, hvis vi skal fastholde velfærden. Det udfordrer selve grundlaget for den nye ældrelov, advarer FOA.
Om ti år vil Danmark have næsten 140.000 flere ældre over 80. Et stigende antal ældre og plejetrængende borgere kombineret med at mange SOSU-ansatte forlader faget, udfordrer velfærden. Den cocktail risikerer at spænde ben for den nye ambitiøse ældreform, siger fagforeningen FOA.
”Den nye ældrelov indeholder en masse positive ændringer af ældreplejen. Mindre bureaukrati. Små selvstændige faglige teams og mere selvbestemmelse for borgerne. Og samtidig kommer den nye sundhedsreform, som skal styrke det nære sundhedsvæsen, hvor de social- og sundhedsansatte også spiller en central rolle, men det nytter alt sammen ikke noget, hvis vi mangler de nødvendige medarbejdere,” siger Tanja Nielsen, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Flere ældre danskere betyder, at der om ti år er brug for 19.600 flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere, hvis standarden pr. borger skal være uændret på ældre- og sundhedsområdet. Samtidig indebærer afgangen fra området på ca. 5.000 medarbejdere, at der samlet set er behov for netto at tilføre ca. 25.000 social- og sundhedsmedarbejdere i 2034. Det viser nye beregninger fra FOA.
Behov flere uddannelsespladser
”Hvis vi skal vende udviklingen, handler det om at forbedre uddannelserne, og give plads til de unge og voksne, der har evnen, viljen og lysten til at gøre en indsats på området. Og det handler også om give de social- og sundhedsansatte muligheder for at bruge og udvikle deres faglighed, så de også føler en motivation til at blive i faget”, fastslår Tanja Nielsen.
Beregningerne viser, at der er et behov for at optage ca. 12.500 personer på social- og sundhedsuddannelserne om året det kommende årti. I den seneste lærepladsaftale er der sikret 9.000 lærepladser til SOSU-området.
”Og så er vi ikke engang gået i gang med at løse den store opgave, som det er er få uddannet de mange ufaglærte, der i dag arbejder på social- og sundhedsområdet. Det skruer kun yderligere op for behovet for uddannelses- og praktikpladser,” påpeger Tanja Nielsen.
Regeringen og folketinget har tidligere i år indgået en aftale, der skal øge antallet af uddannelsespladser til at styrke kvaliteten på SOSU-uddannelserne, og øge rekrutteringen. I den forbindelse skulle regeringen indkalde til en trepart om problemet allerede i 2024 – men treparten er udskudt.
”Nu må vi snart se noget handling. Det er vigtigt, at vi får etableret de nødvendige praktikpladser i kommuner og regioner. Vi kunne allerede i dag optage langt flere, hvis der var pladser nok. Vi vil glæde os til et trepartssamarbejde om at løse udfordringerne,” siger Tanja Nielsen.