Pressemeddelelse

Langsomme udrykninger: Så ofte kommer brandvæsenet for sent afsted i din kommune

Der er stor forskel på, hvornår brandvæsenet når frem, hvis ulykken er ude. I 29 kommuner kommer brandvæsenet for sent hver tredje gang. Det viser, at vi har brug for at investere i beredskabet, mener FOA.

Går der ildebrand i huset, må borgere i en række af landets kommuner affinde sig med, at brandvæsenet ofte kommer for langsomt af sted fra brandstationen. Det fremgår af en opgørelse Fagbladet FOA har lavet på baggrund af tal fra Beredskabsstyrelsen.

”I mine 20 år som brandmand har jeg set, hvordan ildebrande udvikler sig. Tid er en altafgørende faktor ved de fleste hændelser, og derfor er det også helt afgørende, at indsatsen påbegyndes så hurtigt som muligt,” fortæller Thomas Brücker, sektorformand i FOA, der organiserer ansatte i beredskabet.

I dag er reglen, at brandvæsenet skal rykke ud i løbet af fem minutter, men i 29 kommuner mislykkedes det ved mindst 30 procent af udrykningerne. For to år siden var det samme tilfældet i 23 kommuner. 

Værst ser det ud i Skive Kommune, hvor 63 procent af udrykningerne kom for sent af sted mod ’kun’ 37 procent i 2021.  I Hillerød er det kun 2 procent af udrykningerne, der ikke kommer afsted i tide.

”I store dele af landet er det kommunale beredskab under et pres, på grund af store brande, oversvømmelser og ekstremt vejr. Det er blevet meget svært at overholde afgangskravet,” siger Thomas Brücker.

Regeringen vil afskaffe afgangskravet

Inden længe kan de mange overtrædelser af kravet om hurtig udrykning imidlertid være løst med en pennestrøg. Regeringen ønsker nemlig at afskaffe kravet til afgangstid og i stedet lade kommunerne fastsætte krav til responstid ud fra ’lokale vurderinger’. 

”Det løser ikke problemerne at afskaffe afgangstiderne eller forlænge dem. Tværtimod. I min tid som brandmand og fagligt aktiv har jeg alt for ofte set, at den risikobaserede dimensionering blev besluttet ud fra, hvad der var muligt. Både operativt og økonomisk,” fastslår Thomas Brücker.

Han forudser, at langt de fleste beredskaber i storbyerne vil kunne bevare udrykningstiderne, mens brandstationerne i små byer bemandet med deltidsbrandfolk vil betale prisen. 

”Vi bør som samfund sørge for, at alle borgere får hurtig, kvalificeret og faglig hjælp, når ulykken er ude. Også dem i Udkantsdanmark.”

Thomas Brücker

Sektorformand - Teknik-Service

Mobil: 29 93 24 04