Foto: Thorleif Ravnbak


Pressemeddelelse

Maddag sætter rekord

På onsdag mødes mere end 41.000 ældre og børn på 536 daginstitutioner og plejehjem for at fejre alle fordelene ved madordninger og det fælles måltid. Det er en rekord.

Maddag er en landsdækkende begivenhed, der hylder alle fordelene ved madordninger og det fælles måltid - sunde måltider, bæredygtighed, fællesskaber, trivsel, og maddannelse. Alle deltagende institutioner og plejehjem tilbereder et måltid ud fra et inspirationsmateriale, der denne gang har kartoflen i centrum.

Formålet med den årlige Maddag er at hylde de madprofessionelle og dem, der serverer maden. Det er de madprofessionelle, der sørger for, at de offentlige måltider er velsmagende, sunde, ernæringsrigtige og bæredygtige. Det gode måltid er vigtig for trivsel og sundhed, og hver dag bliver der serveret over én million offentlige måltider. Omkring halvdelen af måltiderne bliver serveret for børn eller ældre, og bag måltiderne står dedikerede madprofessionelle. Det er værd at hylde.

Det er 11. gang Maddag holdes i daginstitutioner, og første gang de ældre på plejehjem er med i begivenheden. Der er tilmeldt 406 daginstitutioner, herunder 45 dagplejere, og 130 plejehjem til Maddag 2024. Det svarer til, at 30.600 børn og 11.000 ældre spiser med. Nogle steder i landet etableres fællesspisning mellem plejehjem og daginstitutioner.

Tal fra Landbrug & Fødevarer fra 2023 viser, at der - hver dag  serveres over én million offentlige måltider. 

Måltiderne fordeler sig med bl.a. 330.000 til børn i dagtilbud, 255.000 ældre på plejehjem og lignende, 31.000 modtagere af madservice samt 65.000 indlagte på sygehuse.

Det er FOA og Kost og Ernæringsforbundet, der står bag Maddag.

- Maddag bliver i år en verdenspremiere, som jeg er rigtig stolt af. For det bliver første gang, at plejehjem også deltager, og jeg er begejstret for, at vi nu også har mulighed for at sætte fokus på det store og vigtige stykke arbejde, der er i at tilrettelægge og producere sunde, ernæringsrigtige og indbydende måltider til beboere på plejehjem, siger Ghita Parry.

- Det gode måltid er en vigtig faktor for trivsel og sundhed, og hver dag bliver der serveret over en million offentlig måltider. Omkring halvdelen af måltiderne bliver serveret for børn eller ældre. Og bag måltiderne står dedikerede madprofessionelle, som sørger for den rette ernæring og dejlige madoplevelser til vores kære. De er værd at fejre, siger Pia Heidi Nielsen.

Pia Heidi Nielsen

Sektorformand - Kost- og Service

Mobil: 20 14 93 86