Pressemeddelelse
Beredskabsaftale er et første skridt i den rigtige retning
Ny erhvervsrettet beredskabsuddannelse og flere øvelser er blandt de positive elementer i ny beredskabsaftale, mener fagforeningen FOA
Den nye beredskabsaftale er et velkomment bevis på, at regeringen og folketinget tager truslen alvorligt fra kræfter, der vil os det ondt og udfordringerne fra klimaforandringerner. Det mener fagforeningen FOA, som blandt andet organiserer ansatte i det kommunale beredskab, deriblandt brandmænd.
”I dag er brandmandsuddannelsen på kun 6 uger. Det er slet ikke tilstrækkeligt. Med de udfordringer som beredskaberne står overfor. Derfor er det positivt, at forligspartierne nu tager initiativ til at oprette en egentlig erhvervsuddannelse på området,” siger Thomas Brücker, der er formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA.
Han ser den nye uddannelse og aftalen om flere fælles øvelser som et udtryk for, at politikerne har lyttet til branchen.
”Det her er initiativer, vi har efterlyst i årevis. Godt at se at de endelig har lyttet på Christiansborg. FOA har i samarbejde med KL og beredskabsstyrelsen og resten af branchen allerede lavet meget af det forberedende arbejde med at afdække mangler og behov inden for de nuværende og fremtidige kompetencer. Det kan forhåbentlig gøre, at vi ikke behøver at vente særligt længe på arbejdet med at udvikle en egentlig erhvervsrettet uddannelse til landets brandfolk,” understreger Thomas Brücker.
Aftalen har fokus på at styrke og udvikle det statslige beredskab, og her efterlyser FOA, at politikerne nu tager fat på at opdatere og udvikle det kommunale beredskab, som dækker over 90 procent af de danske beredskabsopgaver.
”Hver gang vi som borgere ringer 112 til ulykker, brand og oversvømmede huse og veje efter klimahændelser, er det de kommunale beredskaber, der rykker ud. Derfor er der også akut behov for at styrke det borgernære kommunale beredskab, så det kan løse de mange udfordringer vi står overfor,” siger Thomas Brücker. Han bemærker, at det også er gennem investeringer i det borgernære kommunale beredskab, vi får mest beredskab for pengene.
”Skal vi lykkedes med at sikre et fremtidssikret og robust samlet dansk beredskab, så er det altafgørende, at der i økonomiaftalen imellem KL og regeringen afsættes penge øremærket til at styrke det borgernære kommunale beredskab.”
Ifølge aftalen vil ministeren nedsætte et forum for erhvervslivet og et forum for civilsamfundet, hvor relevante aktører kan drøfte, hvordan private virksomheder og civilsamfundet bedst muligt kan inddrages og bidrage til samfundssikkerhed og beredskab.
”Det virker besynderligt at diskutere, hvordan vi bedst inddrager civilsamfundet og erhvervslivet uden at involvere de mennesker, der til dagligt arbejder på området. Jeg kan kun tro, at det er en forglemmelse, at man ikke har nævnt de beredskabsansattes faglige organisationer her. Det er simpelthen ikke godt nok. Og hvorfor inddrager man ikke de 98 kommuner, som rummer store potentielle beredskabsmæssige resurser?”